20.03.2017

Оплата праці в держорганах — 2017: перші уточнення

Коментар до постанови КМУ від 08.02.2017 р. № 71

Спершу зазначимо, що у 2017 році зарплату держслужбовцям, працівникам обслуговуючого персоналу держорганів і працівникам патронатних служб у держорганах визначаємо згідно з постановою КМУ «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 р. № 15 (далі — постанова № 15, застосовується з 01.01.2017 р.).

Щойно ми проаналізували постанову № 15 (див. «Держслужбовець», 2017, № 2, с. 3), як до неї постановою, що коментується, внесено зміни. До речі, «змінюючу» постанову також приписано застосовувати з 01.01.2017 р. Давайте розберемося із внесеними правками.

Посадові оклади держслужбовців

У Схемі посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів у 2017 році, затвердженій постановою № 15, до групи оплати праці 5 додано посаду заступника керівника апарату місцевої державної адміністрації. Одночасно для посад позиції, до якої віднесено і вказану посаду, збільшені розміри окладів. Так, для посад заступника керівника департаменту, головного управління, служби і заступника керівника апарату місцевої державної адміністрації (група оплати праці 5) розмір посадового окладу складає:

— у держорганах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, — 8250 грн. (раніше — 8100 грн.);

— у держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Київ або м. Севастополь, — 6800 грн. (раніше — 6250 грн.);

— у держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, — 5000 грн. (раніше — 4700 грн.).

Крім того, в держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, збільшені оклади для посад, віднесених до груп оплати праці 6 і 7:

— «керівник управління у складі департаменту, головного управління, служби» — 4100 грн. (замість 3900 грн.);

— «заступник керівника управління у складі департаменту, головного управління, служби» — 4050 грн. (замість 3700 грн.);

— «керівник відділу у складі департаменту, головного управління, служби, самостійного управління» — 4000 грн. (замість 3500 грн.);

— «заступник керівника відділу у складі департаменту, головного управління, служби, самостійного управління» — 3900 грн. (замість 3300 грн.);

— «завідувач сектору у складі департаменту, головного управління, служби, самостійного управління і відділу» — 3850 грн. (замість 3100 грн.);

— «головний спеціаліст державного органу» — 3200 грн. (замість 3085 грн.).

Зверніть увагу: оскільки постанова, що коментується, застосовується з 01.01.2017 р., то і за вказаними вище посадами розміри окладів мають бути встановлені в наведеному збільшеному розмірі із січня 2017 року. Отже, зарплатні виплати за січень (в окремих випадках — за лютий) 2017 року доведеться перерахувати з урахуванням нововведень постанови, що коментується.

Внесені зміни і в Перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці, затверджений постановою № 15:

— з групи оплати праці 5 вилучено посади завідувачів самостійних секторів. А ось у групу оплати праці 4, навпаки, додатково вписано згадку про сектори. Такими правками врегульована невідповідність, яка раніше існувала щодо посади завідувача самостійного сектору. Тепер указана посада прописана в групі оплати праці 4 і в Схемі посадових окладів — 2017, і в Переліку посад держслужби по групах оплати праці — 2017 (до правок у Переліку вказана посада належала до групи оплати праці 5);

— у групах оплати праці 4 і 5 згадку про структурні підрозділи апарату місцевих державних адміністрацій замінено на визначення про апарати місцевих державних адміністрацій, самостійних структурних підрозділів апарату місцевих державних адміністрацій.

Стимулюючі виплати держслужбовцям

Викладено у новій редакції абз. 2 п. 7 Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям, затвердженого постановою № 15. Тепер указана норма звучить так: «Надбавка за виконання особливо важливої роботи встановлюється на відповідний строк згідно з наказом (розпорядженням) керівника державної служби в державному органі». Тут, скоріше, йдеться про уточнення. Річ у тому, що до останніх правок у цій нормі відповідний наказ приписано було видавати керівнику держоргану.

Оклади працівників обслуговуючого персоналу

Зі Схеми посадових окладів працівників держорганів, що виконують функції з обслуговування, наведеної в постанові № 15, вилучено посаду фахівця зі зв’язків з громадськістю та пресою.

І на закінчення нагадаємо важливі моменти, на які треба звернути увагу бухгалтерові у зв’язку з підвищенням окладів.

На що вплине збільшення посадових окладів вищезгаданим категоріям держслужбовців? Передусім на суми виплат, що встановлюються в процентному відношенні до посадових окладів (за їх наявності). Суми надбавки за вислугу років, як обов’язкової виплати, збільшуються однозначно. А ось розміри виплат, що встановлюються в межах економії фонду оплати праці, на думку Мінсоцполітики, не перераховують. До них належать місячні премії і додаткові стимулюючі виплати держслужбовцям: надбавки за інтенсивність праці і надбавки за виконання особливо важливої роботи. Проте ми вважаємо, що за рішенням керівника, якщо дозволяють фінансові можливості затвердженого фонду оплати праці, надбавки за інтенсивність праці й надбавки за виконання особливо важливої роботи за січень 2017 року, які були встановлені у % до окладу, також підлягають перерахунку від нового розміру окладу. Наприклад, гарантованою в розмірі 50 % посадового окладу є виплата надбавки за виконання особливо важливої роботи держслужбовцям з функціями з надання різних видів соцдопомоги структурних підрозділів з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій, установленого згідно з постановою КМУ від 09.11.2016 р. № 811.

Крім того, доведеться перерахувати і виплачені відпускні до відпустки, початок якої припав на січень або лютий 2017 року. Річ у тому, що зі зміною посадових окладів у бік збільшення зміниться і коефіцієнт коригування зарплати в розрахунковому періоді згідно з «коригуючим» п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ № 100 (ср. ). При цьому не забувайте, що для держслужбовців із розрахункового періоду вилучаємо період до травня 2016 року згідно з абз. 7 і 8 п. 2 Порядку № 100 (період до зміни структури зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів). Тобто, наприклад, для січневої відпустки розрахунковим періодом буде травень — грудень 2016 року.

А ось матдопомогу, виплачену в січні 2017 року в розмірі середньомісячного заробітку, коригувати на коефіцієнт підвищення окладу не треба (така виплата не є збереженням середньої зарплати). Не підлягає коригуванню і нарахована та виплачена в січні 2017 року компенсація за невикористану відпустку.

Якщо ж матдопомога в розмірі середньомісячного заробітку і компенсація за невикористану відпустку були нараховані і виплачені в лютому 2017 року, то їх треба перерахувати, оскільки в розрахунковому періоді для їх визначення вже братиме участь січень-2017. Тобто при розрахунку середньої зарплати:

1) потрібно уточнити нову суму зарплати за січень-2017 з урахуванням донарахованих у лютому сум;

2) зарплату за місяці розрахункового періоду по грудень-2016 (включно) доведеться відкоригувати на новий коефіцієнт підвищення посадових окладів.