20.03.2017

В ОМС вакантна посада: чи бути доплаті за додаткове навантаження

У виконкомі сільської ради звільнився спеціаліст-землевпорядник (посадова особа місцевого самоврядування). Тому виконання обов’язків за цією посадою зараз покладено на рахівника-касира (службовця). Чи належить рахівнику-касиру доплата за таке додаткове навантаження?

Почнемо з того, що у викладеній ситуації йдеться про виконання рахівником-касиром без звільнення від своїх прямих функцій додаткових обов’язків за вакантною посадою спеціаліста-землевпорядника. Так-от, у трудовому законодавстві для виконання додаткових обов’язків за вакантною посадою використовується два способи: суміщення професій (посад) і розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт).

При цьому питання оплати праці для посадових осіб і службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) урегульовано постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268. Так-от, цією постановою не передбачено встановлення доплати за суміщення професій (посад) і розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт). Такий висновок наведено і в листі Мінпраці від 12.01.2009 р. № 22/13/84-09.

Увага! Посадовим особам і службовцям ОМС, які виконують разом зі своїми основними обов’язками ще й додаткові обов’язки за вакантною посадою в цьому органі, не передбачено здійснення доплат за таке додаткове навантаження.

Висновок: в ОМС рахівнику-касиру (службовцю), який виконує свої посадові обов’язки одночасно з виконанням додаткових обов’язків за вакантною посадою спеціаліста-землевпорядника, нормативно-правовою базою не передбачено встановлення доплати за таке додаткове навантаження. Проте як компенсацію за виконання цього додаткового навантаження такому службовцю допустимо встановити надбавку за високі досягнення у праці / виконання особливо важливої роботи та/або премію.