22.05.2017

Звільнення через скорочення штату до закінчення 2 місяців: коли допустимо

У місцевій державній адміністрації прийнято рішення про скорочення штату персоналу. Працівників (з числа обслуговуючого персоналу), яких передбачається звільнити через скорочення штату, письмово попереджено за два місяці. Проте є особи, які бажають звільнитися за підставою «скорочення штату працівників» до закінчення двомісячного строку попередження. Чи може керівник задовольнити таке прохання працівників? Якщо так, то чи виплачувати таким працівникам вихідну допомогу?

Звільнення з ініціативи роботодавця через скорочення штату працівників здійснюється на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Розірвання трудового договору за цією підставою вважатиметься правомірним, якщо роботодавець виконає усі приписи трудового законодавства з приводу такого звільнення.

Так, роботодавець зобов’язаний, зокрема, письмово попередити кожного працівника про розірвання з ним трудового договору через скорочення штату за п. 1 ст. 40 КЗпП не пізніше ніж за 2 місяці до такого звільнення (ч. 1 ст. 492 КЗпП).

Підкреслимо: виконання припису ч. 1 ст. 492 КЗпП — обов’язок роботодавця. До закінчення строку попередження між роботодавцем і працівником зберігаються трудові відносини. При цьому за жодних обставин роботодавець не має права ініціювати скорочення вказаного строку або звільнення працівників до його закінчення.

У свою чергу, мінімальний двомісячний строк попередження про звільнення через скорочення штату — це своєрідна «фора» для працівника, наприклад, у пошуку нового місця роботи.

А чи може працівник самостійно виступити «за» звільнення до спливу строку попередження? На думку Мінсоцполітики (див. листи від 15.02.2012 р. № 18/06/186-12 і від 25.05.2010 р. № 107/06/186-10), працівника можна звільнити через скорочення штату до спливу строку попередження у разі наявності письмового прохання працівника про це.

Тобто якщо працівник установи звернеться із проханням (у письмовій формі) звільнити його за п. 1 ст. 40 КЗпП до закінчення строку попередження про розірвання трудового договору через скорочення штату, то роботодавець має право задовольнити таку вимогу.

Зауважимо, що у такому разі мова йде про звільнення працівника на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. А при розірванні трудового договору за цією підставою працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Увага! Працівнику, який вирішив звільнитися за підставою п. 1 ст. 40 КЗпП до спливу строку попередження про звільнення через скорочення штату, має виплачуватися вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Окремо відзначимо, що до закінчення строку попередження про звільнення через скорочення штату працівника може бути звільнено за іншими підставами, а саме: за власним бажанням працівника (ст. 38 КЗпП), за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП), у зв’язку з переведенням на інше підприємство, в установу, організацію (п. 5 ст. 36 КЗпП). Проте при звільненні за переліченими підставами працівнику не належить виплата вихідної допомоги.