17.12.2018

Покладання на службу управління персоналом МДА обов’язків, не визначених Типовим положенням про службу управління персоналом*

Чи можна покладати на службу управління персоналом місцевої державної адміністрації обов’язки, не визначені в Типовому положенні про службу управління персоналом державного органу?

* Роз’яснення надано Генеральним департаментом з питань управління персоналом на державній службі НАДС. Назва редакційна. — Прим. ред.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про державну службу» у державному органі залежно від чисельності персоналу утворюється структурний підрозділ або вводиться посада спеціаліста з питань персоналу (далі — служба управління персоналом) з прямим підпорядкуванням керівнику державної служби. Обов’язки служби управління персоналом можуть бути покладені на одного з державних службовців органу.

Згідно з пунктом 1 Типового положення про службу управління персоналом державного органу, затвердженого наказом НАДС від 03.03.2016 р. № 47, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.03.2016 р. за № 438/28568, у державному органі залежно від чисельності персоналу утворюється самостійний структурний підрозділ або вводиться посада спеціаліста з питань персоналу.

У державному органі, чисельність якого становить менше 10 осіб, обов’язки служби управління персоналом можуть бути покладені на одного з державних службовців цього органу.

Чисельність служби управління персоналом визначається з розрахунку до 20 осіб на одного спеціаліста служби управління персоналом.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури апарату центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів та місцевих державних адміністрацій» від 12.03.2005 р. № 179, зокрема, встановлено, що самостійний сектор — це структурний підрозділ, який утворюється для виконання завдань за окремим напрямом діяльності органу виконавчої влади, функції якого неможливо поєднати з функціями інших структурних підрозділів, з штатною чисельністю не менш як 2 одиниці.

Зважаючи на викладене, у структурному підрозділі місцевої державної адміністрації зі статусом юридичної особи публічного права, чисельність якого складає 35 державних службовців, має бути створено сектор з питань управління персоналом зі штатною чисельністю дві особи.

Такий сектор має бути самостійним структурним підрозділом державного органу, що знаходиться в підпорядкуванні керівника державної служби цього органу.

Згідно з пунктом 4 зазначеного Типового положення покладення на службу управління персоналом завдань, не передбачених цим Типовим положенням, і таких, що не стосуються питань управління персоналом, організаційного розвитку та державної служби, не допускається.

З огляду на наведене, покладання на структурний підрозділ або спеціаліста з питань персоналу функцій інших структурних підрозділів або працівників є неправомірним.

Окремо повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають лише роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.