16.07.2018

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо врахування премії при обчисленні відпускних» від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

Лист Міністерства соціальної політики України від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки згідно з пунктом Порядку 2 провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Відповідно до пункту 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються, зокрема премії, які не носять разового характеру. Премії включаються у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно із розрахунковою відомістю.

Пунктом 7 Порядку визначено, що нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (статтею 73 Кодексу законів про працю України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При цьому слід враховувати положення абзацу 6 пункту 2 Порядку, яким встановлено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи вищевикладене, оскільки премія була нарахована в місяці, в якому працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на підставі пункту 6 статті 25 Закону України «Про відпустки», згідно з яким пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно, то сума премії та дні, протягом яких працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати, не будуть враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

У випадку, якщо працівникові надавалась вищеназвана відпустка меншої тривалості або вона надавалась не з початку місяця і у місяці, в якому працівникові виплачувалась премії є, крім днів відпустки без збереження заробітної плати, ще хоча б декілька робочих та вихідних днів, то зазначена премія буде враховуватись.

Директор Департаменту О. Товстенко

коментар до Листа Мінсоцполітики від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

ЩОМІСЯЧНА ПРЕМІЯ НАРАХОВАНА В МІСЯЦІ ВІДПУСТКИ ЗА СВІЙ РАХУНОК: ЧИ ВКЛЮЧАТИ ЇЇ ДО РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

Запитання, адресоване Мінсоцполітики нашою редакцією, не таке вже й поширене, але достатньо важливе. Воно стосується розрахунку відпускних.

Отже, за традицією спочатку наведемо сам запит:

«Працівник йде в щорічну основну відпустку з 02.03.2018 року. У розрахунковому періоді (березень 2017 року — лютий 2018 року) працівник увесь місяць — вересень 2017 року (з 1 по 30 вересня 2017 року) був у відпустці без збереження заробітної плати на підставі п. 6 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР як особа з інвалідністю III групи.

Цього місяця (вересні 2017 року) йому була нарахована премія за підсумками роботи за серпень. Згідно з Положенням про преміювання щомісячна премія нараховується в поточному місяці за попередній.

Чи включається до розрахунку відпускних сума премії, нарахована у вересні 2017 року, якщо всі дні вересня в розрахунку відпускних не беруть участі»?

Що ж відповіли нам фахівці Мінсоцполітики? Вони дійшли такого:

Висновок. Оскільки премія була нарахована в місяці, протягом якого працівник повністю був у відпустці за свій рахунок, то сума премії і дні, протягом яких працівник був у такій відпустці, не братимуть участі при розрахунку відпускних.

Давайте розберемося, чи мають рацію фахівці Мінсоцполітики.

Отже, що в нас написано в Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100)? Читаємо.

1. При обчисленні середньої зарплати премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату (п. 3 Порядку № 100).

2. Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

До цих випадків, зокрема, відносяться:

— відпустка за свій рахунок (ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР);

— простій з вини роботодавця. Зауважте, згідно зі ст. 113 Кодексу законів про працю України час простою не з вини працівника оплачується в розрахунку не нижче 2/3 тарифних ставки (окладу), встановленого працівникові. Якщо період простою не з вини працівника оплачувався за середнім заробітком, то й календарні дні такого простою і виплати включаються до розрахунку середньої для визначення суми відпускних;

— праця співробітників за ініціативою власника в режимі неповного робочого тижня.

Зверніть увагу, у Порядку № 100 не зазначено, що увесь календарний місяць, не відпрацьований із зазначених причин, виключається до розрахункового періоду. У ньому йдеться: час, протягом якого працівник не працював унаслідок відпустки за свій рахунок, виключається з розрахункового періоду. І дійсно, календарні дні, на які припадає відпустка за свій рахунок, треба виключити із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період. Стосовно нашого прикладу: із 365 календарних днів за розрахунковий період (березень 2017 — лютий 2018 року) треба виключити святкові і неробочі дні (12) та кількості календарних днів, на які припадає відпустка за свій рахунок (30). Виходить 323 календарних дні (365 - 12 - 30), які беруть участь у розрахунку відпускних.

Дивіться: якщо ми звернемося до іншого Порядку — до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, який регламентує порядок розрахунку лікарняних і декретних, то ми побачимо таке. У цьому Порядку якраз чітко сказано про виключення календарного місяця повністю з розрахункового періоду, якщо він увесь не відпрацьований з поважних причин. Тоді й зрозуміло, що нараховані в ньому виплати теж не включаються до розрахунку для визначення суми лікарняних і декретних. У Порядку № 100, як вже було відзначено, цього немає.

Тому, на наш погляд, у ситуації, що склалася, треба виключити календарні дні, що припадають на відпустку за свій рахунок (30 календарних днів), а сума премії, нарахована цього місяця (у вересні 2017 року), повинна включатися до розрахунку середньої. Причому зверніть увагу, ні про яке штучне завищення середньої зарплати в цій ситуації не йдеться. Адже в наступному місяці щомісячної премії взагалі не буде.

І ще один момент. У своєму листі фахівці Мінсоцполітики відзначають, що в разі якщо працівникові надавалася відпустка за свій рахунок меншої тривалості або вона надавалася не з початку місяця і в місяці, в якому працівникові виплачувалася премія, є, окрім днів відпустки без збереження зарплати, ще хоча б декілька робочих і вихідних днів, то зазначена премія враховуватиметься. Тоді виникає інше запитання. А як бути, наприклад, якщо працівник пішов у відпустку за свій рахунок з 2 по 31 жовтня 2017 року? На якій підставі ми можемо увесь місяць виключити з розрахункового періоду? Адже підстави для виключення 1 жовтня 2017 року з розрахункового періоду згідно з положеннями Порядку № 100 у нас немає!

Ну що ж. Вкотре ми переконалися, що останні роз’яснення Мінсоцполітики спрямовані виключно на економію бюджетних коштів, а не на дотримання норм Порядку № 100.

Тетяна РУДА, експерт з питань оплати праці