19.03.2018

Працівники держорганів, які виконують функції з обслуговування: перелік посад розширено

КМУ своєю постановою вніс зміни до критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування. Які критерії є актуальними на сьогодні?

Постановою від 21 лютого 2018 р. № 135 (далі — ПКМУ № 135) Кабінет Міністрів України вніс зміни до пункту 1 критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 271 (далі — ПКМУ № 271).

Як і раніше, критеріями визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, є зміст і характер виконуваної ними роботи, що в переважній більшості не передбачає здійснення повноважень, безпосередньо пов’язаних з виконанням завдань і функцій, визначених ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р., а також роботи, що пов’язана із забезпеченням належних умов функціонування державного органу.

Водночас, зміни, внесені ПКМУ № 135, розширили перелік посад, які відповідно до нових критеріїв можна тепер віднести до посад з функцією обслуговування.

Зокрема, абз. 2 Критеріїв доповнено ще однією позицією, і тепер він має такий зміст: «комплексним обслуговуванням і ремонтом будинків, роботою з утримання прилеглої території, реставраційними та будівельно-монтажними роботами». Тобто, до попередньо визначених критеріїв було додано критерій виконання робіт з утримання прилеглої території.

Інші критерії були змінені більш суттєво, а тому давайте розглянемо їх у порівнянні:

без змін

у редакції із змінами, внесеними ПКМУ № 135

документальним забезпеченням та діловодством (крім працівників, які опрацьовують документи з обмеженим доступом);

документальним забезпеченням та діловодством (крім працівників, які опрацьовують документи з обмеженим доступом);

комп’ютерним забезпеченням та впровадженням інформаційних технологій (крім працівників, до компетенції яких належить адміністрування загальнодержавних реєстрів та баз даних, а також забезпечення захисту інформації);

комп’ютерним забезпеченням та впровадженням інформаційних технологій (крім працівників, до компетенції яких належить формування, адміністрування та розвиток загальнодержавних електронних реєстрів, баз даних, інформаційних систем, а також забезпечення захисту інформації);

виконанням функцій секретаря і стенографіста, комп’ютерним набором тексту, роботою з копіювальною та розмножувальною технікою, записом і опрацюванням цифрових даних;

виконанням завдань та функцій фахівця з інтерв’ювання, секретаря і стенографіста;

комп’ютерним набором тексту, роботою з копіювальною та розмножувальною технікою, записом, накопиченням, систематизацією, перевіркою і опрацюванням цифрових та інших даних, підбором довідкового та інформаційного матеріалу;

виконанням завдань та функцій касира, відповідального чергового, диспетчера, чергового оперативного;

веденням архіву та виконанням функцій з бібліотечного обслуговування;

веденням архіву та виконанням функцій з бібліотечного обслуговування;

матеріально-технічним та господарським забезпеченням

матеріально-технічним та господарським забезпеченням

Зверніть увагу, як і раніше, не відносяться до посад працівників, які виконують функції з обслуговування, посади керівників та заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів.

Що у зв’язку із внесеними змінами слід зробити? ПКМУ № 135 передбачено, що:

— державним органам, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою слід переглянути та/або розробити відповідно до критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, нові чи оновлені переліки і подати їх на затвердження Національному агентству з питань державної служби;

— державним органам, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Києва або м. Севастополя, на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою переглянути та/або розробити відповідно до критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, переліки і подати їх на затвердження відповідним територіальним органам Національного агентства з питань державної служби.

Державним органам забезпечити підтримання в актуальному стані переліки посад працівників, які виконують функції з обслуговування, у разі їх наявності з урахуванням змін, які відбуваються у структурі або штатному розписі державного органу.