19.03.2018

Як визначити період для використання соцвідпустки на дітей: шукаємо відповідь разом із Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповіло на наш запит про період використання працівницею соцвідпустки на дітей.

Розпочнемо з того, що про соцвідпустку на дітей ідеться в ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). У цій статті визначені підстави для надання такої відпустки та її тривалість. Проте ні ст. 19 Закону № 504/96, ні інші норми цього Закону не містять подробиць щодо самого порядку надання соцвідпустки на дітей. КЗпП у цьому випадку також мовчить.

Разом з тим у Законі № 504/96 розписаний механізм надання щорічної відпустки: вказані категорії працівників, які мають право на використання щорічної відпустки в зручний для них час (ч. 13 ст. 10 Закону № 504/96), складання графіка щорічних відпусток (ч. 10 і 11 ст. 10 Закону № 504/96), випадки перенесення на інший період або продовження щорічної відпустки (ст. 11 Закону № 504/96) тощо.

Проте соцвідпустка на дітей належить до виду соціальних відпусток, а не щорічних (ст. 4 Закону № 504/96). Тому порядок надання щорічних відпусток не поширюється на соцвідпустку на дітей.

На це також вказує той факт, що Закон № 504/96 не містить особливих приписів про поширення порядку надання щорічних відпусток на соцвідпустку на дітей. Виняток один: соцвідпустка на дітей може бути тільки перенесена на інший період або продовжена в порядку, визначеному для щорічних відпусток, а саме згідно зі ст. 11 Закону № 504/96 (ст. 20 цього Закону).

Отже, в Законі № 504/96 зазначені підстави для надання соцвідпустки на дітей, її тривалість, а також випадки її перенесення на інший період або продовження. А ось приписів щодо порядку надання соцвідпустки на дітей у Законі № 504/96 немає.

Такі неповніі відомості і стали причиною нашого запиту до Мінсоцполітики: «Чи може працівниця, в якої є право на соцвідпустку на дітей, наполягати на використанні цієї відпустки в зручний для неї час? Чи може роботодавець наполягати на використанні соцвідпустки на дітей в іншій, ніж зазначений працівницею в заяві про її надання, період? Чи має період надання соцвідпустки на дітей узгоджуватися між працівницею і роботодавцем?».

У листі, що коментується, Мінсоцполітики зазначає: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік.

Мається на увазі, що працівниці за наявності відповідних підстав за кожен календарний рік, в якому вона відпрацювала хоча б один день, належить соцвідпустка на дітей повної тривалості.

Працівниця, яка бажає скористатися соцвідпусткою на дітей, надає роботодавцеві заяву. У цій заяві вона обов’язково зазначає початок соцвідпустки на дітей. По суті, в заяві про надання соцвідпустки на дітей працівниця обкреслює бажаний для неї період використання цієї відпустки.

Чи може роботодавець відмовити працівниці, яка надала відповідну заяву, в наданні соцвідпустки на дітей? Однозначно ні! Як тільки працівниця надала заяву, вона висловила своє бажання на реалізацію свого права на соцвідпустку на дітей. Це підкреслює і Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням працівниці. А ось якщо працівниця не звернулася до роботодавця із заявою про надання соцвідпустки на дітей, то роботодавець не може наполягати на використанні нею соцвідпустки на дітей. У такому разі роботодавець може лише нагадати, що у працівниці є право на таку «дитячу» відпустку.

Відразу ж заспокоїмо роботодавців: якщо працівниця, яка має право на соцвідпустку на дітей, не виявила бажання використати таку відпустку протягом декількох років, то порушень законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається і, відповідно, немає підстави для притягнення роботодавця до відповідальності (лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 225/06/186-15). Річ у тім, що обмежуюча норма ч. 5 ст. 11 Закону № 504/96 (забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці) стосується виключно щорічних відпусток і не поширюється на соцвідпустку на дітей.

А ось чи може роботодавець наполягати на використанні соцвідпустки на дітей в інший, ніж зазначений працівницею в заяві про її надання, період? У листі, що коментується, відповіді на таке запитання немає.

При цьому, як вже ми з’ясували, законодавча база не містить умови про те, що соцвідпустка на дітей надається в період, узгоджений між працівницею і роботодавцем. Водночас у ст. 19 Закону № 504/96 зазначено, що працівниці за наявності відповідних підстав «надається щорічно додаткова оплачувана відпустка».

Отже, вважаємо: якщо працівниця подала заяву про надання їй соцвідпустки на дітей, то роботодавець повинен надати їй цю відпустку в період, зазначений у заяві. Проте у разі виробничої необхідності ніхто не забороняє роботодавцеві звернутися до працівниці з проханням використати соцвідпустку на дітей в інший, ніж зазначений у заяві, період. Якщо працівниця піде назустріч роботодавцеві, то соцвідпустка на дітей надається в період, узгоджений між нею і роботодавцем.

Зауважимо, що такий підхід у наданні соцвідпустки на дітей стосується її використання як за один календарний рік, так і за декілька минулих календарних років. Адже трудове законодавство не містить заборони на використання соцвідпустки на дітей відразу за декілька минулих років. Звичайно ж, якщо у працівниці накопичилися невикористані дні соцвідпустки на дітей відразу за солідну кількість років, то вона також повинна розуміти, що їх одночасне використання може підірвати робочий процес.

Як випливає з листа, що коментується, ідеальним варіантом є визначення періоду використання соцвідпустки на дітей у графіку відпусток.

Так, працівниця і роботодавець заздалегідь дійдуть компромісу про період, коли така працівниця використовуватиме соцвідпустку на дітей у відповідному календарному році. Зазначимо також, що графік відпусток обов’язково складають для щорічних відпусток (ч. 10 і 11 ст. 10 Закону № 504/96). А ось пропозиція щодо включення до графіка відпусток соцвідпустки на дітей носить виключно рекомендаційний характер.