18.02.2019

Розраховуємо середньоденну за «чорнобильською» відпусткою: за 12 місяців або за 2 місяці?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 16.07.2012 р. № 3480/1/1-12

Лист, що коментується, сьогодні виявився дуже доречним. У чому, власне, полягає «сир-бор» у, здавалося б, очевидній ситуації?

Запитання полягає в такому: як обчислювати суму відпускних за «чорнобильською» відпусткою: за останні 12 календарних місяців або за 2 місяці, що передують місяцю виходу у відпустку?

Чому виникло це запитання? Річ у тім, що деякі контролери з Держаудитслужби вважають, що розрахунок потрібно проводити виходячи з виплат за 2 календарні місяці, що передують місяцю виходу у відпустку. Звідки це випливає? До чого вони «чіпляються»? Вони вважають, що «чорнобильська» відпустка не належить до відпусток і визначена як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи. А це означає, що розрахувати таку виплату потрібно виходячи з виплат за 2 календарні місяці, а не 12 календарних місяців.

На нашу думку, норми, передбачені ст. 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796), щодо надання відпустки чорнобильцям і гарантовані державою компенсації та пільги не визначають, що оплата такої відпустки не належить до відпускних.

Цитуємо ст. 20 «Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 1» Закону № 796:

«Особам, віднесеним до категорії 1 (п. 1 ст. 14), надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги:

<…>

22) використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік;…».

Отже, «чорнобильська» відпустка не є щорічною, але зазначена норма не говорить про те, що вона взагалі не є відпусткою.

До речі, у п.п. 9 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, визначено, що органами соціального захисту населення проводиться серед інших виплат оплата додаткової відпустки громадянам тривалістю 16 календарних днів.

Усе це говорить, що «чорнобильська» відпустка — таки відпустка. У зв’язку з цим, а також враховуючи те, що згідно з п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100 право роз’яснювати питання щодо розрахунку середньої зарплати надане Мінсоцполітики, висновок листа, що коментується, абсолютно справедливий.

Висновок: суму «чорнобильських» відпускних потрібно розраховувати виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю виходу в таку відпустку.