17.08.2020

Від діловода до посадової особи: що з надбавкою за вислугу років?

Підкажіть, будь ласка, чи зберігається стаж роботи службовця (діловод) в ОМС після переведення (на конкурсній основі) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст) для нарахування надбавки за вислугу років?

Питання обчислення стажу служби в ОМС визначається нормами ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ*.

* Закон № 2493.

Відповідно до зазначених норм до стажу служби в ОМС зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Визначимо посади, на які поширюється дія Закону № 2493.

Нормами ст. 2 цього Закону визначено, що його дія не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 3 Закону № 2493 посадами в ОМС є:

— виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

— виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

— посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Тепер визначимо посади, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Чинний Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 та видані на його виконання підзаконні акти не розповсюджують свою дію на посадових осіб ОМС. Але відповідно до норми ст. 2 Закону № 2493 стаж роботи на посадах державної служби в умовах «нового законодавства» може бути зарахований до стажу служби в ОМС.

Розглянемо норми «старого законодавства» з питань державної служби, які ще частково регулюють питання проходження служби в ОМС.

У період дії Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ посади та органи, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби, визначалися згаданим Законом (посади держслужбовців) і Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283**.

** Порядок № 283.

Відповідно до п. 2 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховується робота (служба), зокрема:

— на посадах в ОМС, передбачених у ст. 14 Закону № 2493, а також на інших посадах, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад в ОМС;

— на посадах службовців в органах, зазначених у п. 2 цього Порядку і додатку до нього, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Посада діловода в ОМС визначена як посада службовця. За логікою цього Порядку для того, щоб робота на посаді службовця в ОМС могла бути зарахована до стажу державної служби і, відповідно, до служби в ОМС, особа має зайняти посаду держслужбовця.

У нашому випадку людина, яка працювала на посаді діловода, стала посадовою особою, тож період роботи на попередній посаді не може бути зарахований до стажу служби в ОМС.