20.01.2020

Про категорії посад державних реєстраторів та адміністраторів

11.12.2019 р. Уряд вніс зміни до розпорядження КМУ «Про віднесення посади державного реєстратора до відповідної категорії посад державних службовців та посад в органах місцевого самоврядування» від 22.09.2004 р. № 673. З якого числа враховувати зміни?

Зміни, внесені до розпоряджень КМУ «Про віднесення посад державного реєстратора до відповідної категорії посад державних службовців та посад в органах місцевого самоврядування» від 22.09.2004 р. № 673 та «Про віднесення посади державного адміністратора і посади адміністратора до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування» від 24.04.2013 р. № 265-р, викликали неабияку зацікавленість наших читачів.

Власне, саме розпорядження Уряду від 22.09.2004 р. № 673 щодо посад державних реєстраторів змінюється вже не перший раз. Чинна редакція цього розпорядження, від 11.12.2019 р., доповнена новою частиною, яка стосується посади державного реєстратора виконавчого органу сільської ради і містить тепер такі дві позиції:

— посаду державного реєстратора міської ради міста обласного значення, як і раніше, віднесено до п’ятої категорії посад в ОМС;

— посаду державного реєстратора виконавчого органу сільської ради віднесено до шостої категорії.

Розпорядження КМУ від 24.04.2013 р. № 265-р, яке стосується посад державних адміністраторів, також має декілька редакцій. У передостанній редакції цього розпорядження, від 06.08.2016 р., відсутні норми, що стосуються органів влади, а посади державного адміністратора міської ради міст обласного та/або республіканського АР Крим значення (її виконавчих органів) і адміністратора міської ради міст обласного та/або республіканського АР Крим значення (її виконавчих органів), а також міської, селищної ради (її виконавчих органів) населених пунктів, які є адміністративними центрами районів, віднесено до п’ятої категорії посад в ОМС.

Чинна редакція цього розпорядження від 11.12.2019 р. містить норми, що стосуються посад адміністраторів лише виконавчих органів рад. Так, посади:

— адміністратора виконавчого органу міської (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим, районного значення), селищної ради віднесено до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

— адміністратора виконавчого органу сільської ради віднесено до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Зверніть увагу: ця редакція містить ще одну норму, яка визнає таким, що втратило чинність, розпорядження Уряду «Про віднесення посади державного адміністратора міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (їх виконавчих органів), районної і районної у м. Києві держадміністрації, Київської та Севастопольської міськдержадміністрації, облдержадміністрації, уповноваженого Радою міністрів Автономної Республіки Крим міністерства або республіканського комітету до відповідної категорії посад державних службовців і посад в органах місцевого самоврядування» від 03.11.2010 р. № 2063.

Тепер відповімо на запитання читача: «З якого числа враховувати зміни?».

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VII: «Постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

У випадках, передбачених законом, постанови Кабінету Міністрів України або їх окремі положення, що містять інформацію з обмеженим доступом, не підлягають опублікуванню і набирають чинності з моменту їх доведення в установленому порядку до виконавців, якщо цими постановами не встановлено пізніший термін набрання ними чинності.

Розпорядження Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо цими розпорядженнями не встановлено пізніший термін набрання ними чинності».

Розпорядження Уряду від 11.12.2019 р. № 1334-р, яким внесено зміни до розпоряджень КМУ від 22.09.2004 р. № 673 та від 24.04.2013 р. № 265-р, не містить окремої дати набуття чинності, а тому є чинним з моменту його прийняття. Тож зміни враховуємо з 11.12.2019 р.