22.06.2020

Чи можливе скорочення штату під час карантину?

Чи можна завершувати процедуру звільнення працівника, якщо її розпочато у лютому 2020 року?

Слід зазначити, що працівник не може бути звільнений інакше як з підстав, прямо визначених законом. Порядок звільнення працівника — певна, визначена законодавством, процедура, яка передбачає послідовність дій двох сторін: роботодавця і працівника. Таким чином, якщо роботодавець і працівник згодні, то трудовий договір будь-коли може бути припинений за угодою сторін (ст. 36 КЗпП*) або розірваний за власним бажанням працівника (ст. 38 КЗпП).

* Кодекс законів про працю України.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX не містить будь-яких додаткових підстав для звільнення працівника у період карантину або інших прямих обмежувальних заходів з цього питання.

Незалежно від уведення карантину або обмежувальних заходів трудовий договір може бути розірваний з ініціативи роботодавця у випадку, наприклад, ліквідації підприємства, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України), невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП), прогулу (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП) та в інших подібних випадках**.

** У постанові КМУ «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину у зв’язку із загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 25.03.2020 р. № 256 уряд рекомендував роботодавцям утриматись від звільнень працівників з підстав, установлених пп. 3 — 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Проте, це не заборона, а рекомендація. — Прим. ред.

Отже, якщо процедура звільнення не пов’язана з уведенням карантину, відбувається з дотриманням усіх норм чинного законодавства (передусім — КЗпП), то немає підстав для припинення цієї процедури.

Хто має погоджувати офіційне скорочення штату, якщо на підприємстві немає профкому?

Відповідно до ч. 1 ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстав, передбачених пп. 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2 — 5, 7 ст. 40 і пп. 2 і 3 ст. 41 КЗпП, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Якщо на підприємстві відсутня профспілка, то скорочення штату немає з ким погоджувати. Тож таке скорочення можливе без погодження.