09.11.2015

Актуальне запитання

Чи буде об’єктом обкладення податком на доходи з фізичних осіб сума витрат, відшкодована відрядженому працівнику на проживання у двомісному номері? Чули, що так, але не можемо знайти підтвердження. (Львівська обл.)

Дійсно, буде. Підтвердженням цьому є роз’яснення, розміщене на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (zir.minrd.gov.ua).

Зокрема, податківці наголосили, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають кошти, отримані на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі — ПК), а також суми компенсаційних виплат в іноземній валюті, що виплачують відповідно до закону працівникам дипломатичної служби, направленим у довготермінове відрядження.

Однак вимогами ПК передбачено оподаткування сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк ( п. 170.9 ст. 170 ПК).

Одночасно за умови наявності підтвердних документів не є доходом платника податкуфізичної особи, який перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме на:

— проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті);

— оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни);

— найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування;

— інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку із здійсненням таких витрат.

Тобто за наявності підтвердних документів (в оригіналі: квитанції, чеки, розрахунки тощо) установа відшкодовує в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення витрати відрядженим працівникам на такий найм з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання з урахуванням включених до рахунків на оплату вартості проживання витрат за користування телефоном (крім витрат на службові телефонні розмови), холодильником, телевізором та інших витрат.

Сперечатись не варто, адже такий висновок витікає з п. 5 розд. II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.

Зауважимо: згаданий документ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

Отже, як наголошують податківці, у разі якщо:

— відряджений працівник сплатив за проживання у двомісному номері готелю за двох, відшкодування йому витрат з їх віднесенням до складу витрат установи здійснюють з розрахунку вартості проживання тільки однієї особи;

— установа відшкодовує працівнику повну вартість двомісного номера, вартість другого місця в даному номері буде вважатися додатковим благом відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПК та повинна включатись до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Нагадаємо: оподаткування додаткового блага треба здійснювати за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПК (15 % та/або 20 %).