09.11.2015

Затверджено форму протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку

Стаття 10 Закону України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»1 визначає порядок прийняття рішень співвласниками багатоквартирного будинку шляхом скликання загальних зборів співвласників та проведення голосування з тих чи інших питань. Рішення загальних зборів оформлюються протоколом.

1 Далі за текстом — Закон № 417.

Вимога до форми протоколу

Закон № 417 зобов’язує співвласників багатоквартирного будинку оформлювати свої рішення протоколом за чітко встановленою формою. До 02.10.15 р. такої форми затверджено не було, а отже, усі протоколи, які складені до цієї дати, оформлювались в довільній формі.

2 жовтня поточного року набрав чинності наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.08.15 р. № 203 «Про затвердження форми протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку». Дана форма протоколу є обов’язковою. Отже, рішення співвласників мають відповідати встановленій на законодавчому рівні формі.

Згідно із загальною вимогою закон зворотньої дії в часі не має, а отже, переоформлювати свої рішення та складати нові протоколи відповідно до встановленої форми не вимагається.

Пропонуємо вам зразок протоколу.