17.04.2017

Актуальне запитання. Про зарахування акцизного податку

Чи зараховується у цьому році акцизний податок з роздрібного продажу палива до місцевих бюджетів? У минулому році таке джерело надходження до місцевих бюджетів чомусь скасували. Чули, що на початку року відбувалося обговорення з приводу його зарахування до доходів місцевих бюджетів. Для нашої ради акцизний податок — суттєве джерело наповнення місцевого бюджету. Надайте, будь ласка, детальну інформацію з цього питання.

Дійсно, у 2016 році було скасовано податок з роздрібного продажу палива у розмірі 5 %, який сплачувався до місцевих бюджетів. Причина полягала у тінізації роздрібного продажу палива окремими платниками акцизного податку, що призводило до його неповного надходження з роздрібного продажу до місцевих бюджетів.

Протягом минулого року Мінфін працював над розробкою ефективної моделі зарахування такого податку до місцевих бюджетів. Згідно з такою моделлю планувалось зараховувати 13,44 % акцизного податку з виробленого та ввезеного пального до місцевих бюджетів.

Завдяки Закону України від 20.12.16 р. № 1789 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» нарешті було передбачено перерозподіл 13,44 % акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів між бюджетами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що зазначений документ набрав чинності 01.01.17 р., що передбачено самим нормативно-правовим актом.

Тобто, наприклад, якщо ставка акцизного податку на бензин становить 213,5 євро за 1000 л, з цієї суми до місцевих бюджетів має бути спрямовано 28,7 євро за 1000 л (13,44 %).

На виконання вимог Бюджетного кодексу України КМУ прийняв постанову від 08.02.17 р. № 96 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування» (далі — Порядок).

Порядок визначає механізм зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування. Крім того, у ньому передбачені частки для зарахування акцизного податку до місцевих бюджетів, визначені виходячи з фактичних нарахувань з роздрібної торгівлі пальним за 2016 рік на відповідній території.

Порядок набрав чинності з дня опублікування («Урядовий кур’єр», 02.03.17 р., № 41).