17.04.2017

Актуальне запитання. Про виплату добових працівнику

Працівника нашої ради відправили на семінар до Польщі. Як бухгалтеру визначити розмір добових для відрядженого, коли протягом однієї доби працівник перебував зранку в межах України, протягом дня — за її межами, а увечері повернувся з відрядження? Тобто у відрядженні він був усього добу (виїхав зранку та повернувся увечері).

У першу чергу, керуватись треба Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон. Нагадаємо, що документ затверджено наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59) та нормами Податкового кодексу України.

Сума добових визначається в разі відрядження:

— у межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд), — згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;

— до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), — згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Добові витрати за час перебування у відрядженні відшкодовуються в межах затверджених сум, зокрема (п.п. 16.2 п. 16 розд. ІІІ Інструкції № 59):

а) за кожний день перебування у відрядженні, включаючи день вибуття та прибуття, — за нормами, що встановлені для держави, до якої відряджено працівника;

б) якщо дата вибуття у відрядження до держав, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), або дата повернення з них не збігається з датами за відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в паспортному документі (закордонному паспорті або документі, що його замінює) про перетинання державного кордону України, добові витрати за час проїзду територією України відшкодовуються відповідно до порядку, передбаченого для відряджень у межах України.

При цьому за дні перетину кордону України (в обох напрямках) відповідно до вказаних відміток добові витрати відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон;

в) якщо відряджений, перебуваючи в дорозі до держав, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд), або повертаючись з такої держави, має пересадку на інший транспортний засіб або зупинку в готелі (мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України, то відшкодування витрат на відрядження за період проїзду територією України здійснюється в порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України. При цьому добові витрати з дня останньої пересадки на інший транспортний засіб (вибуття з готелю, мотелю, іншого житлового приміщення) на території України під час прямування у відрядження за кордон і до дня першої пересадки на інший транспортний засіб (зупинки в готелі, мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України (включно) під час повернення в Україну відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон. У разі якщо день вибуття у відрядження або день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи збігається з днем вказаної пересадки (зупинки), добові витрати за відповідні день вибуття або день прибуття відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон. У разі відсутності такої пересадки (зупинки) добові витрати відшкодовуються за кожний день відрядження, включаючи день вибуття та прибуття, — за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

У даному випадку бухгалтеру треба керуватись або п. «а», або «б» з огляду на те, чи збігаються дати за відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в паспортному документі відрядженого. Якщо збігаються — керуватись треба п. «а», якщо ні — п. «б».

Що стосується зазначеного п. «в», то він взагалі не належить до описаного випадку. Підставою є те, що в’їзд до Польщі здійснюється виключно за візою (країна є членом Європейського Союзу з травня 2004 року).