20.03.2017

Актуальне запитання. Про фінансування ПТНЗ у 2017 році

Як у цьому році фінансуються професійно-технічні навчальні заклади?

У цьому році дійсно змінилось фінансування професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ).

Нагадаємо, що минулого року бюджети міст обласного значення не змогли повноцінно забезпечити фінансування цих закладів.

У 2017 році видатки на професійно-технічну освіту здійснюють з бюджетів міст обласного значення (обласних центрів) та обласних бюджетів.

Про порядок проведення видатків з обласних центрів йдеться у пп. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України (далі — БК).

Так, з обласних центрів проводитимуть видатки на оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності, які розташовані на території цих міст (пп. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 БК).

З обласних бюджетів проводять видатки на оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності. Виключення становлять заклади, визначені зазначеним п.п. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 БК.

Але це ще не все.

Пункт 201 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БК встановив ще одну цікаву вимогу.

З обласного бюджету дозволено фінансувати ПТНЗ, які розташовані на території міст обласного значення — обласних центрів, в частині підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області.

Щоб це зробити, до обласної ради повинна звернутись рада міста обласного значення — обласного центру із проханням передати їй кошти на підготовку кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області.

Після цього обласна рада ухвалює відповідне рішення та затверджує в обласному бюджеті обсяги міжбюджетних трансфертів з обласного бюджету до бюджету міста обласного значення — обласного центру.

Зауважимо: регіональне замовлення формуватимуть департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської міської держадміністрацій за поданням ПТНЗ, погодженням з регіональними радами професійно-технічної освіти та міськими радами з урахуванням прогнозних показників потреби у кадрах на регіональному ринку праці та обсягів видатків обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення — обласних центрів та бюджетів м. Києва на зазначені цілі.

Саме про це говорить п. 3 Методичних рекомендацій щодо формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (далі — Методичні рекомендації).

Зазначимо: цей документ затверджено розпорядженням КМУ від 14.12.16 р. № 994-p.

Методичні рекомендації розроблені з метою забезпечення єдиного підходу до формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів, а також визначення шляхів взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) та громадських організацій.

Критеріями формування регіонального замовлення є:

— задоволення потреб регіону у кваліфікованих кадрах з урахуванням прогнозних показників (відсоток працевлаштування випускників навчальних закладів; відсоток задоволення заявлених потреб регіону у кадрах з відповідною освітою, питома вага серед них випускників навчальних закладів);

— вартість послуг з підготовки одного кваліфікованого робітника, фахівця за кошти бюджетів АР Крим, обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення — обласних центрів та бюджетів мм. Києва та Севастополя;

— інші критерії за вибором місцевих органів виконавчої влади та ОМС.