22.05.2017

Актуальне запитання. Про замовника землевпорядної документації у разі облаштування місць поховання

Для нашої сільської ради наразі дуже актуальним є питання облаштування місця поховання. Ще у 2014 році сільська рада звернулася до Управління Держгеокадастру та районної державної адміністрації з клопотанням про надання дозволу на розробку документації із землеустрою. Такий дозвіл ми отримали і звернулися до землевпорядної організації для замовлення проекту виготовлення проекту землеустрою. Проте, договір з нами не уклали, посилаючись на те, що з цього питання має звернутися спеціалізоване підприємство, установа, організація. Як нам вирішити це питання?

Для відповіді на запитання слід проаналізувати вимоги Закону України від 10.07.03 р. № 1102-IV «Про поховання та похоронну справу» (далі — Закон № 1102). Так, ст. 8 Закону № 1102 передбачає перелік прав, обов’язків та повноважень центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) в частині реалізації діяльності у сфері поховання. Зокрема, ч. 5 ст. 8 Закону № 1102 визначено, що ОМС серед іншого вирішують відповідно до їх компетенції питання про відведення земельних ділянок для організації місць поховання, забезпечують будівництво, утримання в належному стані та охорону місць поховання, створюють ритуальні служби.

Отже, законодавством прямо передбачено в переліку повноважень ОМС створення та організацію функціонування на відповідній територіальній одиниці спеціалізованого комунального підприємства, установи, організації (яким і є ритуальна служба, якщо подивитися визначення, наведене в ст. 9 Закону № 1102) з метою реалізації та виконання вимог Закону № 1102.

Більше того, відповідно до ст. 23 Закону № 1102 для розміщення місця поховання рішенням уповноваженого органу в установленому законом порядку відповідному спеціалізованому комунальному підприємству, установі, організації в постійне користування надається земельна ділянка. Цю норму слід вважати спеціальною в частині надання земельної ділянки для зазначених потреб, згідно з якою використовувати земельну ділянку у відповідності до вимог Закону № 1102 для організації місць поховання може лише спеціалізоване комунальне підприємство, яке буде займатись наданням ритуальних послуг.

В той же час питання щодо розробки документації із землеустрою врегульовано нормами Земельного кодексу України (далі — ЗК). Так, відповідно до ст. 123 ЗК особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або ОМС, які відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Враховуючи вищевикладені норми законодавства, сільська рада не може бути замовником послуг щодо виготовлення проектної землевпорядної документації.

З метою отримання дозволу на розробку землевпорядної документації повинно бути утворене спеціалізоване підприємство, яке у передбаченому ЗК порядку і матиме змогу звернутися з цим питанням до відповідного органу.