19.08.2019

Сортування побутових відходів: поетапна діяльність ОМС (частина 2)

В попередній статті1 ми говорили про загальні положення щодо сортування побутових відходів та коротко описували діяльність ОМС в цьому аспекті. Крім того, ми досить детально проаналізували Директиву Ради №1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року «Про захоронення відходів»2. Нагадаємо, зазначений документ цікавий тим, що містить положення відносно діяльності ОМС щодо сортування побутових відходів. У цьому ж матеріалі ми поговоримо про конкретні ваші дії як суб’єкта владних повноважень, а також запропонуємо вам затвердити примірні Правила сортування побутових відходів та Заходи щодо впровадження сортування побутових відходів.

1 Див. «Місцеве самоврядування» № 7 за липень, 2019, с. 71.

2 Далі за текстом — Директива Ради.

Коротко про головне

Повноваження ОМС у сфері поводження з відходами закріплено ст. 21 Закону № 187, у якій зазначено, що ОМС у сфері поводження з відходами забезпечують, зокрема:

1

виконання вимог законодавства про відходи

2

розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів

3

організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів

4

затвердження місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їх виконанням

5

вжиття заходів для стимулювання суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з відходами

6

вирішення питань щодо розміщення на своїй території об’єктів поводження з відходами

7

координацію діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, що знаходяться на їх території, в межах компетенції

8

здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території

9

ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів

10

сприяння роз’ясненню законодавства про відходи серед населення, створення необхідних умов для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини

Отже, якими можуть бути перші кроки ОМС щодо діяльності, пов’язаної із сортуванням побутових відходів, ми в першу чергу і розглянемо.

Серед таких кроків, які мають на меті покращення ситуації із побутовими відходами, є:

1) затвердження Правил сортування відходів у своєму населеному пункті3;

3 Далі за текстом — Правила.

2) затвердження Заходів щодо впровадження сортування побутових відходів у своєму населеному пункті4.

4 Далі за текстом — Заходи.

Зазначимо, у зв’язку з тим, що Законом № 187 не встановлено механізму сортування відходів, виникає необхідність в прийняті відповідного регуляторного акта на локальному рівні. Цим документом раціонально затвердити Правила та Заходи, які регламентуватимуть сортування відходів у вашому населеному пункті.

Зазначимо, що при розробленні примірних Правил та Заходів в першу чергу ми керувались Директивою Ради, розпорядженням КМУ від 08.11.2017 № 820-р «Про схвалення Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року», Законом України від 05.03.1998 № 187/98-ВР «Про відходи» та Методикою роздільного збирання побутових відходів, затвердженою наказом Мінрегіону від 01.08.2011 № 1335.

5 Далі за текстом — Методика роздільного збирання побутових відходів.

Відповідно до Методики роздільного збирання побутових відходів впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів проводиться за такими етапами:

1

визначення обсягів надання послуг з вивезення побутових відходів

2

визначення компонентів, що входять до складу твердих побутових відходів, та проведення розрахунків середньодобового та середньорічного утворення відходів як вторинної сировини у складі твердих побутових відходів

3

визначення споживачів вторинної сировини та/або обґрунтування необхідності будівництва спеціальних установок з перероблення відходів як вторинної сировини

4

визначення вимог споживачів вторинної сировини до якості відходів як вторинної сировини та вартості їх приймання на перероблення

5

вибір технологічної схеми роздільного збирання твердих побутових відходів

6

вибір типів і розрахунок кількості контейнерів для збирання відходів як вторинної сировини, придбання контейнерів

7

вибір раціональної схеми розташування контейнерів та будівництво у разі необхідності контейнерних майданчиків

8

визначення системи та режиму перевезення відходів як вторинної сировини

9

вибір типів і кількості спеціально обладнаних транспортних засобів для перевезення відходів як вторинної сировини

Отже, далі наведемо примірні Правила та Заходи. Звертаємо вашу увагу на те, що назви Департаментів _________ ради в Правилах та Заходах можуть відрізнятись від тих, які є у вас.

Наостанок...

Звертаємо увагу, що вище ми навели примірні Порядок та Заходи, які ви можете прийняти для того, аби локально у себе на місяцях розпочати роботу з поводження із побутовими відходами. Використовуйте їх!

Крім цього, зазначимо, що Уряд незабаром повинен визначити порядок формування тарифів на послуги з поводження із побутовими відходами. Під послугами з поводження із побутовими відходами слід розуміти послуги з вивезення, переробки і захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування. Таким чином, громадяни платитимуть не лише за вивезення сміття, як було раніше.

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів повинні будуть:

— укласти договори з виконавцем послуг із вивезення побутових відходів;

— оплачувати послуги з поводження із побутовими відходами;

— забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

Виконавець, якого визначає ОМС, зобов’язаний укласти договори про надання послуг із переробки і захоронення побутових відходів з суб’єктами господарювання, що надають такі послуги. Договори про надання послуг з поводження із побутовими відходами повинні містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб’єктами господарювання, що надають послуги з переробки і захоронення побутових відходів.

І наостанок закликаємо все ж таки почати сортувати побутові відходи. Турбота про нашу планету складається з дрібниць, а результат — величезний. Стежте за зеленими ініціативами та намагайтеся запровадити їх у себе на місцях.