18.02.2019

Актуальне запитання. Про здійснення оплати за роботу з проведення гідрогеологічного обстеження та складання гідрогеологічного висновку

За яким кодом потрібно здійснювати оплату за роботу з проведення гідрогеологічного обстеження та складання гідрогеологічного висновку про наявність підземних вод у районі села? Чи правильно для цього використовувати КЕКВ 2281?

Щоб відповісти на це запитання, необхідно керуватись наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333 «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету» (далі — Інструкція). Окрім того, застосування коду економічної класифікації залежить від того, хто буде замовником робіт. Відповідно до Інструкції КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм» — це традиційно код для одержувачів бюджетних коштів — комунальних підприємств.

Якщо рада (уповноважений орган ради — відділ або управління) буде замовником, то можна використовувати код 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». Адже саме за цим кодом йдуть всі послуги, які замовляють ОМС. Про це прямо йдеться в Інструкції. Але вважаю, що навіть застосування коду 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм» помилкою не буде, однак у разі, якщо радою затверджено відповідну програму.