15.07.2019

«Дуже важливо, коли нас чують»: делегація Харківської області на XV Українському муніципальному форумі

18 — 20 червня 2019 року в Одесі Асоціація міст України провела XV Український муніципальний форум. На ньому зібралося близько 400 учасників: голови громад — членів АМУ, представники Парламенту, Уряду та профільних міністерств, експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України.

Від Харківської області участь у Форумі взяли ОМС — члени Харківського регіонального відділення Асоціації міст України, зокрема: міські, селищні голови, виконавчий директор Харківського РВ АМУ Віктор Мирошник.

У перший день Форуму в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) відбувся День Діалогу з владою. Учасники мали унікальну нагоду обговорити питання з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, Головою АМУ Віталієм Кличком та Виконавчим директором Асоціації міст України Олександром Слобожаном.

Другий день — День Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, який проводився в рамках проекту Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні». «Ми заслухали виступи Генерального секретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреаса Кіфера, першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди та Голови офісу Ради Європи в Україні Мортена Енберга. Обговорювали питання бюджетів, електронної демократії, відкритості в питаннях діяльності органів місцевого самоврядування», — зазначив Віктор Мирошник.

Також на другому дні Форуму відбувся Дружній футбольний матч між збірними командами Асоціації міст України та Асоціації міст і громад Словаччини. Закінчився спортивний поєдинок з рахунком 4:1 на користь гостей. Єдиний м’яч у ворота суперника забив Сосницький селищний голова Андрій Портний. «Я дуже ціную такі заходи, де ми у прямому діалозі можемо озвучити основні вимоги й прагнення органів місцевого самоврядування», — зазначив Андрій Портний.

20 червня, в День економічного розвитку українських міст, вдалось поспілкуватися з колегами з інших областей України, каже Чугуївський міський голова Галина Мінаєва: «Йшлося про необхідність змін у законодавстві, які стосуються економічного розвитку міст, ділилися досвідом щодо залучення інвестицій. Загалом, на Форумі отримали багато інформації, донесли власне бачення подальшого розвитку громад людям, які безпосередньо беруть участь у законотворенні. А це дуже важливо, адже з досвіду попередніх зустрічей ми бачимо, що законотворці нас чують — і це дає неабиякий результат».