16.08.2021

Зміни у Класифікаторі. Перейменовуємо посаду

Класифікатор професій зазнає все більше змін. «Старі» професії зникають, з’являються нові, коригуються назви існуючих посад. Як наслідок, юристам доводиться допомагати кадровикам уносити зміни. Як правильно це зробити, читайте в сьогоднішній статті.

Останні (дев’яті за ліком) зміни до Класифікатора професій були внесені минулого року наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. № 1574*.

Тут передусім слід проаналізувати, чи змінюються в результаті «пертурбацій», що відбулися в Класифікаторі, посадові обов’язки працівника. Якщо заміна одного професійного найменування роботи на інше не зачепила трудових функцій працівника, то діємо так.

Видаємо наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду і ввівши нову.

Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади і внесення змін до трудової книжки та інших кадрових документів.

Інформуємо працівника про зміни в найменуванні його посади. Це можна зробити, наприклад, шляхом ознайомлення працівника з відповідним наказом (розпорядженням).

Вносимо відповідний запис до трудової книжки працівника.

Зверніть увагу: порядок унесення такого запису до Інструкції № 58 не прописаний. На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (вказуєте стару назву посади) з такого-то числа змінено на (вказуєте нову назву посади) у зв’язку з внесенням змін до Класифікатора професій ДК 003:2010». У графі 4 зазначаємо дату і номер наказу (розпорядження) про зміну назви посади, на підставі якого вносимо запис.

Вносимо зміни до інших кадрових документів.

Не забудьте ознайомити працівника з новим записом у трудовій книжці під підпис в особовій картці.

Якщо в результаті змін у Класифікаторі або ж за ситуації, коли ви просто приводите назву посади у відповідність до Класифікатора, трудові функції працівника змінюються, то фактично відбувається процедура зміни істотних умов праці.