16.08.2021

Як ОМС працювати із Державним Фондом Енергоефективності?1

23.06.2021 стартувала «Енергошкола депутата й управлінця 2.0», яку організували коаліція «Енергетичний перехід» та громадська організація «Екоклуб» за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine та DRA. Перший онлайн-семінар проєкту був присвячений роботі із Державним Фондом Енергоефективності2. Чи знаєте ви, як ОМС працювати із ДФЕ, та чи може бути така праця дійсно плідною?

1 Стаття підготовлена представниками коаліції «Енергетичний перехід» та громадською організацією «Екоклуб» та розміщена на інтернет-ресурсі за посиланням energytransition.in.ua/service/yak-munitsypalitetam-pratsiuvaty-iz-derzhavnym-fondom-enerhoefektyvnosti/?fbclid=IwAR24exNeT8tTP_Qdss1qcuJM_DnDJzOtKGCuFa6iBDdAKOD0-lvvg2C3o0M

2 ДФЕ.

Про діяльність ДФЕ: що ви не знали?

Керівник підрозділу по роботі з регіонами ДФЕ Юрій Збираник, який виступив першим спікером семінару, заявляв, що часто на місцевому рівні не знають про Фонд енергоефективності та можливості, які він надає.

До відома: ДФЕ створений на вимогу Закону України від 08.06.2017 № 2095-VIII «Про Фонд енергоефективності» у вересні 2019 року для підтримки ОСББ у напрямку енергоефективності. ДФЕ підтримує енергоаудити, сертифікацію, розробку ККД, ремонтні роботи тощо.

Головними донорами Фонду є державний бюджет, а також кошти міжнародних партнерів. Наразі Фонд активно просуває програму «Енергодім». Їй раніше передувала інша програма – «Теплі кредити».

Дізнатись більше про програму «Енергодім» та напрями роботи ДФЕ можна на офіційному сайті ДФЕ за посиланням: eefund.org.ua.

Регіональний представник Фонду енергоефективності Михайло Лук’яненко, який виступав другим спікером семінару, пояснив, що програма «Енергодім» хоч і дещо складна у реалізації та співпраці, проте набагато ефективніша у результатах.

Головна відмінність програми – вона не примушує ОСББ брати кредити, як це було у програмі «Теплі кредити». Так, наприклад, все більшої популярності в Україні набирає ідея створення револьверних фондів, які передбачають надання ОСББ коштів на поворотній основі без нарахування відсотків за користування ними. ОСББ може використовувати кошти таких фондів або власні кошти (у разі їх наявності).

На сьогодні сукупно ДФЕ акумулює майже 5,5 мільярда гривень. Юрій Збираник запевняє, що кошти у Фонду є, і закликає ОСББ усіх громад України подавати свої проєкти. Щоправда, процес подання заявок – не з простих. Проте Юрій Збираник говорить:

Коли люди зроблять всі кроки, вони можуть бути переконані, що отримають ту економію, яку вони бачили у висновку з енергоаудиту. В цьому перевага програми «Енергодім» на противагу програмі «Теплі кредити».

Що платять?

ДФЕ націлений допомогти ОСББ фінансово – модернізувати свої будинки та зробити їх енергоефективними: від найменшої труби, якою проходить гаряча вода, до повного утеплення та зміни вигляду фасаду будинку. Він дає можливість покрити 70 % бюджету заявки, якщо проєкт, поданий ОСББ, передбачає енергоаудит або сертифікацію енергетичної ефективності, також розробку проєктної документації та експертизи.

Окремо 70 % витрат ДФЕ може покрити, якщо проєкт передбачає технічний та авторський нагляд, сертифікацію енергоефективної будівлі, обстеження інженерних систем. Якщо йдеться про найпростіші роботи, такі як ремонтні роботи або купівля обладнання та матеріалів, Фонд компенсує:

пакет А: модернізація ІТП

40 % від бюджету (і додатково +20 %)

пакет Б: утеплення

50 % від бюджету (і додатково +30 %)

Детальніше про них розповімо далі.

Головними перевагами програми «Енергодім» є: економія, скорочення викидів СО2, покращення зовнішнього вигляду будинку, збільшення вартості нерухомого майна, підвищення комфорту та умов проживання.

Станом на червень 2021 року лідерами серед заявників ДФЕ є Волинська та Львівська області. А Новояворівськ – найактивніше місто щодо участі у програмі ДФЕ. Місцева влада має намір утеплити всі будинки міста за пакетом «Б» і показати це як успішний кейс громади.

Що таке пакети «А» та «Б»?

Михайло Лук’яненко більш детально роз’яснив, що таке пакет «А» та пакет «Б» програми ДФЕ. Простіше кажучи, пакет «А» вміщує в себе вимогу модернізувати систему опалення та суміжні до неї речі. Пакет «Б» є комплексним і вже уміщує в собі заходи пакету «А», а також максимальну кількість інших енергоефективних заходів (утеплення даху, заміна вікон і дверей тощо)

.

Що робити на місцях?

Михайло Лук’яненко пояснює, як місцеві ради можуть першочергово допомогти ОСББ взяти участь у програмі «Енергодім»:

Допомогти мобілізувати власні кошти мешканців, кредитні кошти, кошти з інших джерел на енергомодернізацію будинків

Ціль: зробити вигідними для мешканців інвестиції в енергоефективність

Прийняти додаткові місцеві програми підтримки

Для тих громад, які тільки розпочинають роботу у напрямку енергоефективності з ДФЕ, експерт пропонує такий алгоритм дій:

1. Проаналізувати стан усіх багатоквартирних будинків.

2. Проаналізувати існуючі міські та обласні програми підтримки ОСББ.

3. Підписати Меморандум із Фондом.

4. Прийняти та виділити кошти на програму співфінансування.

Експертка з енергоефективності Офісу підтримки реформ Мінрегіонбуду Валентина Гуч-Денисенко зазначила, що робота із подання заявки до ДФЕ, її реалізації та завершення усіх робіт може зайняти до півтора року роботи. Тож заявники мають набратись терпіння.

Є три основні етапи співпраці із Фондом:

Назва етапу

Тривалість

Енергоаудит

2 місяці

Проєктна документація

6 місяців

Будівельні роботи

9 місяців

Експертка радить не економити на енергоаудиторах та проєктантах на перших двох етапах роботи, адже ДФЕ ретельно перевіряє документацію. Вона попереджає, що часто документацію повертають на доопрацювання, і це нормально. Але суттєвим аргументом є те, що чим довше відбувається бюрократична тяганина, тим довше ОСББ чекатиме на отримання коштів із ДФЕ. І якщо був взятий кредит, ОСББ, відповідно, повертатиме більше власних коштів за користування цим кредитом.

Як показують статистичні дані, ОСББ витрачають все менше часу для отримання грантів на термомодернізацію від ДФЕ. Окрім того, статистика показує й позитивні зміни у роботі ОСББ з ДФЕ.

Миколаїв — енергогромада 2020. Приклад

Місто Миколаїв – яскравий приклад енергоефективної громади України. Саме це місто розділило із Львовом першість 2020 року серед міст та отримало відзнаку ДФЕ. Про цей кейс розповів один із спікерів семінару — заступник директора Центру енергоефективності міста Миколаєва Віталій Васильєв.

Місто успішно бере участь у програмі «Енергодім» і є третім за кількістю заявок, поданих до ДФЕ. З 2018 до 2020 року місту вдалось залучити трохи більше 14 мільйонів гривень ДФЕ і 24 мільйони інвестицій із загальним бюджетом проєктів – 40,5 мільйонів. У планах – залучити в 2021 — 2023 роках 321 мільйон гривень інвестицій.

Важливо розуміти, що в Миколаєві є хороша підтримка і розуміння місцевої ради щодо впровадження енергоефективних заходів.

Так:

1

у 2016 році затверджено програму «Теплий Миколаїв 2017-2022»

2

місто має План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року

3

у 2019 році створено схему теплопостачання міста

4

у 2017 — місто приєдналося до європейської ініціативи «Угода мерів».

Примітка. «Угода мерів» — це загальна ініціатива Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищити енергоефективність та використовувати відновлювальні джерела енергії на своїх територіях.

Також Миколаїв – одне з перших міст, яке підписало Меморандум співпраці із ДФЕ. Це успішна історія злагодженої роботи в громаді та якісної співпраці з ДФЕ.

Як бачимо, успішні історії із підвищення енергоефективності будівель у містах України та можливості від держави вказують на те, що коли застосувати усі доступні інструменти із залучення інвестицій, знаходити можливості співпраці та шукати ефективні рішення, можна досягти високого рівня економії та збереження ресурсів громади.