22.02.2021

Актуальне запитання. Про оплату праці педагогічних працівників

На території громади в наших загальноосвітніх навчальних закладах створені інклюзивні класи для дітей, які потребують особливих умов навчання. Як змінюється оплата праці педагогічних працівників (вчителів, асистента вчителя, вихователя групи подовженого дня), що працюють в інклюзивному класі, у зв’язку з тим, що посеред навчального року за результатами повторного обстеження в інклюзивно-ресурсному центрі певна дитина вже не потребує особливих умов навчання, а інших дітей, які б потребували особливих умов навчання, в цьому класі та в групі подовженого дня немає?

Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах затверджено постановою КМУ від 15.08.2011 № 872. Відповідно до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 № 1205, у закладах загальної середньої освіти, де запроваджене інклюзивне навчання, може вводитись посада асистента вчителя для роботи з учнями з особливими освітніми потребами з розрахунку 1 ставка на клас, у якому навчаються такі діти.

Постановою КМУ від 25.08.2004 № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» передбачено встановлення педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти за роботу в інклюзивному класі доплати в граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Зазначена доплата встановлюється педагогічним працівникам тільки за години роботи у інклюзивних класах. Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу, ураховуючи кількість осіб з особливими освітніми потребами у класі, складність порушення розвитку дітей, рівень відповідальності та обсяг роботи кожного працівника, який працює з такими дітьми.

Місячна заробітна плата педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (ставка заробітної плати вчителю закладу загальної середньої освіти виплачується за 18 годин педагогічної роботи на тиждень, асистенту вчителя — за 25 годин на тиждень, про що говорить Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція).

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Доплата за роботу в інклюзивному класі встановлюється педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивному класі, як і інші доплати — при тарифікації. При цьому тарифікаційні списки повинні містити інформацію про кількість інклюзивних класів у закладі, кількість годин навантаження кожного працівника в такому класі і розмір встановленої доплати за роботу в інклюзивному класі. У разі, якщо через хворобу чи з інших причин у деякі дні у класі відсутні усі учні з особливими освітніми потребами, зазначене не впливає на розмір виплати доплати за роботу в інклюзивному класі.

У своєму листі від 05.11.2020 № 11-7857 МОН зазначало, що у випадку, коли «<...> посеред навчального року за результатами повторного обстеження в інклюзивно-ресурсному центрі учень інклюзивного класу не потребує особливих освітніх умов навчання, а інших дітей з особливими освітніми потребами в цьому класі немає, то за наказом керівника закладу такий клас перестає бути інклюзивним; доплата за роботу в інклюзивному класі педагогічним працівникам, які працювали в цьому класі, знімається з відповідним внесенням змін до тарифікаційного списку.

У цьому випадку працівнику, який працював асистентом вчителя в цьому класі, мають надати інше навчальне навантаження на таку ж кількість годин за його спеціальністю або, якщо немає можливості довантажити навчальною роботою, виплачують до кінця навчального року заробітну плату, встановлену при тарифікації, за умови виконання іншої організаційно-методичної роботи, як це передбачено пунктом 76 Інструкції».

Ознайомитись із згаданим листом можна за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/oplata_pratsi_v_inkliuzivnikh_kl#incoming-206518.

У будь-якому випадку відповідно до Кодексу законів про працю про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніше ніж за два місяці до їх запровадження або зміни.