17.05.2021

ДРС повідомляє, які рішення ОМС про встановлення місцевих податків і зборів не потребують реалізації регуляторних процедур

Роз’яснення ДРС від 22.04.2021

У березні цього року набрав чинності Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування бізнесу, який реалізує інвестиційні проєкти в Україні зі значними інвестиціями.

Цим Законом передбачено, що до 2035 року ОМС можуть встановлювати ставки земельного податку та орендну плату за землі державної та комунальної власності в меншому розмірі, а також звільняти від сплати земельного податку. Таким чином, до рішень ОМС про встановлення ставок земельного податку та орендної плати за землю та/або звільнення від його сплати для суб’єктів господарювання, що реалізують інвестиційні проєкти зі значними інвестиціями, можуть не застосовуватись вимоги щодо реалізації процедур, передбачених Законом про засади державної регуляторної політики. Проте у разі прийняття ОМС рішень, які одночасно встановлюють декілька місцевих податків та зборів або встановлюють плату за землю, то такі рішення потребують реалізації процедур, передбачених Законом. У такому разі рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів можуть мати ознаки регуляторних актів.

Нагадаємо, що інвестори та підприємці з інших країн, які ведуть свою господарську діяльність в Україні, завжди можуть звертатися до ДРС, щоб легально та відкрито лобіювати інтереси бізнесу перед регуляторними органами.

Інформація розміщена за посиланням: www.drs.gov.ua/press-room/drs-povidomlyaye-yaki-rishennya-oms-pro-vstanovlennya-mistsevyh-podatkiv-zboriv-ne-potrebuyut-realizatsiyi-regulyatornyh-protsedur/?fbclid=IwAR1l2jF2iaZgfZiLmD5xE-tiCCYGLHUHQyLLtQWyHVkZn9ae6k36k1bdixQ