18.10.2021

Актуальне запитання. Як правильно визначити кількість депутатів, якщо нормою визначено вимогу — 2/3 від загального складу ради, за умови, що загальний склад ради становить 26 депутатів? Особливо актуальним є питання під час прийняття окремих рішень із земельних питань

Як правильно визначити кількість депутатів, якщо нормою визначено вимогу — 2/3 від загального складу ради, за умови, що загальний склад ради становить 26 депутатів? Особливо актуальним є питання під час прийняття окремих рішень із земельних питань.

Навколо того, як правильно порахувати ті 2/3 від загального складу ради, часто точаться суперечки: якими правилами керуватися (арифметичними, якщо після коми після цілого числа стоять цифри від 5 до 9, то до цілого числа перед комою додаємо одиницю, а якщо після коми маємо числа від 1 до 4 включно, то залишаємо те ціле число, яке маємо до коми)? Та чи діє це правило і під час визначення кількості депутатів? На нашу думку, ні.

Давайте на реальній нормі підтвердимо свою думку. Так, зокрема, абз. 2 ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Ключовим тут є деталізація у формі «НЕ МЕНШ». Отже, якщо враховувати, що загальний склад ради становить 26 депутатів, провівши арифметичні розрахунки, отримуємо: 17,333... Якщо враховувати, що для прийняття рішення радою повинні мати саме НЕ МЕНШЕ 2/3 від 26, то це все ж таки буде округлення до 18. Оскільки, якщо керуватися загальноприйнятими арифметичними правилами при округленні й округлити до 17, то по факту отримаємо менше 2/3 від 26.