20.09.2021

Актуальне запитання. Про застосування нової нормативної грошової оцінки землі

Якщо ОМС прийнята нова нормативна грошова оцінка землі, чи обчислюється орендна плата за новими ставками в діючих договорах оренди землі?

У разі прийняття ОМС рішення про нову нормативну грошову оцінку землі орендну плату сплачують виходячи з такої нормативної грошової оцінки. Оскільки:

— рішення ОМС відповідно до ч. 1 ст. 73 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» є обов’язковими для виконання, зокрема, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території;

— п. 5 Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2004 № 220, передбачено відображення нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) на дату укладення договору, а розмір орендної плати переглядається, зокрема, у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) державної та комунальної власності.

Зауважимо, що Головне управління ДПС у Київській області у своєму роз`ясненні, розміщеному від 12.08.2021 за посиланням kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/491618.html, також наголошувало на тому, що коли ОМС прийняв рішення про нову нормативну грошову оцінку землі з урахуванням вимог щодо строку його прийняття та оприлюднення, орендар сплачує орендну плату, обчислену із застосовуванням такої нормативної грошової оцінки (в т. ч. у разі невнесення відповідних змін до договору оренди землі).