20.09.2021

Новації в декларуванні. Найкоротший огляд

НАЗК затвердило нову форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та порядок її заповнення і подання. Новація передбачена наказом НАЗК від 23.07.2021 № 449/21, який набере чинності з 01.12.20211. У цій статті дамо короткий огляд нововведень.

1 Наказ № 449/21.

Наказом № 449/21 затверджено власне нову Форму декларації і Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування2. Зазначимо самі суттєві зміни.

2 Порядок.

1. Відтепер декларація складається з вісімнадцяти розділів, в яких суб’єкт декларування зазначає інформацію про себе, членів своєї сім’ї, інших осіб та об’єкти декларування.

2. Найбільша новація стосується видів декларацій. У формі їх передбачено всього ТРИ:

щорічна;

при звільненні (охоплює період, який не був охоплений раніше поданими деклараціями);

кандидата на посаду особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (за минулий рік).

3. Декларація при звільненні подається не пізніше 30 календарних днів із дня припинення діяльності.

4. У формі декларації в розділі «Нематеріальні активи» з’явився новий пункт «КРИПТОВАЛЮТА»!

5. Доходи різних видів, отримані від одного джерела, зазначаються окремо.

6. У розділі 13 «Фінансові зобов’язання»:

— фактично, за кожним видом фінансових зобов’язань визначений певний «фінансовий поріг» у вигляді розміру прожиткового мінімуму;

— серед зобов’язань з’явилися фінансові зобов’язання, у тому числі за договорами лізингу.

7. І відомості про видатки, і відомості про будь-які інші правочини також отримали певний «фінансовий поріг» у вигляді розміру прожиткового мінімуму.

8. У розділі «Робота за сумісництвом суб’єкта декларування» тепер зазначаються відомості про посаду чи роботу, що виконується або виконувалася суб’єктом декларування за сумісництвом у звітному періоді незалежно від її тривалості та оплатності.

Якщо дуже коротко, то побачимо ось саме таку картину, але якщо ви хочете ознайомитися з новаціями більш детально, то загляніть у спецвипуск «Юридичні практики» до цього номеру «Місцевого самоврядування» і на с. 7. Там я підготував для вас, шановні читачі, більш детальну інформацію за кожною новацією.

Наостанок ще раз наголошу пра тому, що зміни набудуть чинності саме з 01.12.2021, а не з 01.01.2022. Тож до заповнення декларації «по-новому» залишилося не так багато часу. І тому дуже рекомендую запастися терпінням та розібратися із змінами.