20.09.2021

Актуальне запитання. Які документи слід зараз пред’явити одному з батьків для підтвердження роботодавцю того факта, що мати чи батько дитини не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку?

Які документи слід зараз пред’явити одному з батьків для підтвердження роботодавцю того факта, що мати чи батько дитини не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку?

Так. З 9 травня 2021 року традиційний порядок надання соцвідпустки на дітей Законом України від 15.04.2021 № 1401-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» було змінено. Зокрема, зміни стосувалися оновлення переліку осіб, які мають право на таку додаткову оплачувану відпустку.

За нормами ст. 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» та ст. 1821 Кодексу законів про працю України, «одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, <...> надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів».

Водночас із норм зазначених статей вбачається, що один із батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший із батьків дітей у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку. Але чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред’явити одному з батьків для підтвердження того, що мати чи батько не скористалися правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому, на нашу думку, роботодавцю може бути надано будь-який документ (наприклад, довідку від роботодавця, підтвердження, що особа має статус безробітного чи є ФОПом), належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку, яким би підтверджувалося, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка.

Рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймається роботодавцем з урахуванням наданих документів.