04.04.2022

Актуальне запитання. Чи має підприємство запровадити для працівника, який виїхав за кордон та не виконує роботу, простій і оплачувати його в розмірі 2/3 посадового окладу?

Підприємство працює, працівники виконують роботу у приміщенні роботодавця, бойові дії не проводяться. Один із працівників без попередження залишив робоче місце та виїхав за кордон, роботу не виконує. Чи має підприємство запровадити для нього простій і оплачувати його в розмірі 2/3 посадового окладу?

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Залишення працівником робочого місця за власною ініціативою не є підставою для запровадження йому простою. Але і звільняти такого працівника за прогул без поважної причини до одержання від нього пояснень не варто.

За інформацією Державної служби України з питань праці від 30.03.2022. Можна ознайомитися за посиланням: https://dsp.gov.ua/pidpryiemstvo-pratsiuie-pratsivnyky-vykonuiut-robotu-u-prymishchenni-robotodavtsia-boiovi-dii-ne-provodiatsia-odyn-z-pratsivnykiv-bez-poperedzhennia-zalyshyv-roboche-mistse-ta-vyikhav-za-kordon-robot/