04.04.2022

Роз’яснення щодо забезпечення населення продовольчими товарами

Роз’яснення надано Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Розміщено на офіційному сайті Уповноваженого 23.03.2022, ознайомитися можна за посиланням: https://www.ombudsman.gov.ua/uk/news_details/uvaga-rozyasnennya-shchodo-zabezpechennya-naselennya-prodovolchimi-tovarami

В умовах воєнного стану державою вживаються заходи для уникнення гуманітарної кризи на територіях, де ведуться активні бойові дії.

Кабінетом Міністрів України 20.03.2022 прийнято постанову № 328 щодо забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану.

Зокрема, на період дії воєнного стану забезпечення населення територіальних громад у регіонах, на території яких тривають активні бойові дії, продовольчими товарами тривалого зберігання здійснюється безоплатно. Це стосується таких продуктів (на 1 особу на місяць, кг):

— зерно (пшениця та/або кукурудза) для хліба, борошна – 12,14;

— крупи, рис; зерно для круп у перерахунку на еквівалент крупи – 2;

— макаронні вироби – 1;

— олія соняшникова – 1;

— цукор – 1;

— хлібобулочні та кондитерські вироби (печиво, сухарі, хлібці, бублики, пряники) – 1;

— консерви м’ясні, рибні, бобові – 2,5;

— молоко пастеризоване або його замінник (згущене молоко, сухе молоко в перерахунку на еквівалент незбираного молока) – 5;

— чай, кава – 0,2.

Під час безоплатної видачі продовольчі товари видаються у встановлених обсягах на особу з допустимим відхиленням ± 20 відсотків.

Затвердження порядку безоплатної видачі населенню продовольчих товарів та забезпечення їх видачі покладається на обласні військові адміністрації (далі – ОВА).

ОВА відповідно до переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми «єПідтримка», формують заявки про потреби продовольчих товарів (перелік, кількість (обсяг), місця поставки) та є їх одержувачами.

Згідно з розпорядженням Уряду від 06.03.2022 № 204-р до територій, на яких діє Програма «єПідтримка» входять: м. Київ та Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області.