06.04.2022

Актуальне запитання. Чи можна працівникам доручити іншу роботу не за умовами трудового договору?

Начальник і спеціалісти відділу земельних відносин нині не можуть виконувати свою роботу повною мірою, оскільки Публічна кадастрова карта не працює, закон забороняє передавати та формувати земельні ділянки. Що в такому випадку робити, чи можна їм доручити іншу роботу не за умовами трудового договору?

Стаття 31 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) забороняє вимагати роботодавцю виконання працівником роботи, не обумовленої трудовим договором. Водночас ст. 33 КЗпП урегульовує питання тимчасового переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором.

Так, тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою. Водночас власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їх згоди.

Тепер звернемося до ст. 3 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136), яка визначає особливості переведення та зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу.

Частина 1 цієї статті зазначає, що в період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівнику за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Тобто для здійснення такого переведення з ініціативи роботодавця мають бути дотримані такі умови:

1) переведення здійснюється виключно для виконання робіт, спрямованих на відвернення або ліквідацію наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей;

2) переведення не здійснюється в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії (для переведення в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, необхідна згода працівника);

3) оплата праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Якщо ж працівники не можуть бути забезпечені роботою не з вини працівника, то такі працівники можуть бути направлені у простій з оплатою відповідно до норм КЗпП.