08.08.2022

Актуальне запитання. Чи може посадова особа місцевого самоврядування звільнитися за власним бажанням у строк, зазначений в її заяві?

Чи може посадова особа місцевого самоврядування звільнитися за власним бажанням у період правового режиму воєнного стану?

Відповідно до норм Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

У разі коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Крім загальних підстав, передбачених КЗпП, служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі та в порядку, визначених законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування» тощо.

Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) — це частина законодавства про працю, яке поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування. Його норми, визначені в ст. 4 цього Закону, містять ще один випадок, за наяв ності якого працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві.

У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташований орган місцевого самоврядування, та існуванням загрози для життя та здоров’я посадової особи місцевого самоврядування така особа може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений в її заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

Тож посадова особа органу місцевого самоврядування може розірвати трудовий договір у визначений нею строк із двох підстав:

у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу за нормами ст. 38 КЗпП;

у разі існування загрози для життя та здоров’я посадової особи у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташований орган місцевого самоврядування, за умовами Закону № 2136.