30.12.2022

Актуальне запитання. Розпорядження центру комплектування та соціальної підтримки про подання списків військовозобов’язаних з числа працевлаштованих працівників: як реагувати

До юридичної особи публічного права надійшло розпорядження з центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) про подання списків військовозобов’язаних з числа працевлаштованих працівників. На це розпорядження вчасно не відреагували. Чи є це порушенням і яка відповідальність передбачена для керівника?

Державні органи, підприємства, установи та організації (далі — підприємство), в межах персонального обліку призовників і військовозобов’язаних, повинні взаємодіяти з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки щодо строків та способів звіряння списків призовників і військовозобов’язаних (п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 № 921).

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають право не лише вимагати надання списків військовозобов’язаних для звірки з обліковими даними військкоматів, а й визначати строки їх надання. Роботодавець відповідальний за неподання відомостей про призовників і військовозобов’язаних (ст. 210-1 КпАП).

В особливий період за неподання списків загрожує штраф у розмірі від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн), а от за несвоєчасне подання списків відповідальність не передбачена. Таким чином, щоб уникнути штрафу, роботодавець має подати відповідну інформацію, нехай і з запізненням.