30.12.2022

Щодо алгоритму дій державного реєстратора в разі зміни правового статусу «квартир, що мають окрему земельну ділянку та окремий вхід у 2-х чи більше квартирному будинку» на «житловий будинок»

Лист Міністерства юстиції України від 18.11.2022 № 109344/8.4.4/32-22

Міністерство юстиції України з метою забезпечення єдиної практики застосування законодавства суб’єктами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у зв’язку з актуальністю питання щодо надання роз’яснення та рекомендацій стосовно алгоритму дій державного реєстратора в разі зміни правового статусу «квартир, що мають окрему земельну ділянку та окремий вхід у 2-х чи більше квартирному будинку» на «житловий будинок» інформує про таке.

Об’єкти нерухомого майна, такі як квартира у будинку квартирного типу та індивідуальний житловий будинок, є різними за типом об’єктами, що не можуть існувати фізично одночасно. При цьому слід звернути увагу на правову сторону в цих питаннях — об’єкт цивільних прав. У випадку, коли об’єктом цивільних прав є індивідуальний житловий будинок, то щодо цього будинку виникають права та обов’язки. Якщо об’єктом цивільних прав є квартира, то саме квартира, як частина від цілого, є самостійним об’єктом цивільних прав. Водночас сам житловий будинок, у якому є самостійні об’єкти цивільних прав, не може бути об’єктом цивільного обороту.

У випадку, коли мова йде про наявність квартир як об’єктів цивільних прав та бажання власника такої квартири «перевести» її в індивідуальний житловий будинок, потрібно вирішувати питання про «переведення» в цілому житлового будинку з усіма квартирами, розміщеними у ньому, у декілька (залежно від кількості квартир) індивідуальних житлових будинків.