21.02.2022

Актуальне запитання. Який розмір субвенцій, виділених у 2022 році на розвиток НУШ та на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», передбачений для закупівель комп’ютерного обладнання, в тому числі Steam-лабораторій, навчальних комп’ютерних класів тощо?

Який розмір субвенцій, виділених у 2022 році на розвиток НУШ та на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», передбачений для закупівель комп’ютерного обладнання, в тому числі Steam-лабораторій, навчальних комп’ютерних класів тощо?

Відповідь була надана в листі Міністерства освіти і науки України від 02.02.2022 № 4/245-22.

Отже...

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у розмірі 1 571 334,9 тис. грн.

Механізм надання субвенцїі з державного бюджету місцевим бюджетам визначено Порядком та умовами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04 квітня 2018 р. № 237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 р. № 105) (далі — Порядок та умови).

Крім того, зазначаємо, що Порядком та умовами надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», затвердженими відповідно постановами Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 та від 12.02.2020 № 100, не передбачено спрямування коштів зазначених субвенцій на закупівлю комп’ютерного обладнання, у т. ч. ЅTEAM-лабораторій, навчальних комп’ютерних класів тощо.

Враховуючи, що постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898 «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти» затверджено Державний стандарт базової середньої освіти, який буде застосовуватися з 1 вересня 2022 року для учнів, які навчаються за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти, виникла необхідність уточнити механізм розподілу обсягу субвенцїі з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

Міністерством освіти i науки України розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2022 році», наразі він перебуває на погодженні у відповідних структурних підрозділах МОН.