21.02.2022

Актуальне запитання. Щодо надання погодження на перекриття вулиці

Яким нормативно-правовим актом врегульоване погодження на тимчасове обмеження руху (кілька годин) тротуаром, якщо планується виконання робіт підрядником на фасаді будівлі, і хто це має робити? Замовник (власник або орендар) чи безпосередньо підрядник, який виконуватиме дані роботи?
Яким чином можна дізнатися, у кого у власності знаходиться відповідна ділянка дороги, вулиці, парковки? Яка процедура погодження перекриття частини тротуару для проведення робіт у приміщенні (встановлення великих вікон) та яким нормативним документом це передбачено?

Відповідь було надано у листі Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 03.02.2022 № 159Зі/41/27/02_2022.

Отже...

У статті 523 Закону Украіни «Про дорожній pyx» (далі — Закон) визначено, що до повноважень Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy належать погодження відповідно до вимог цього Закону та нших законодавчих актів проєктів на будівництво, реконструкцію i ремонт автомобільних доріг, залізничних переїздів, комплексів дорожнього сервісу та інших споруд у межах відведення автомобільних доріг a6o червоних ліній міських вулиць i доріг, а також погодження поданих у встановленому порядку пропозицій стосовно обладнання засобами організації дорожнього pyxy місць виконання дорожніх робіт, проєктів та схем ОДР (організації дорожнього руху).

Згідно зі статтею 26 Закону під час виконання робіт у смузі відведення автомобільної дороги, вулиці та залізничного переі’зду, якщо це загрожує безпечному чи безперебійному pyxy транспорту i пішоходів, організації, що відповідають за утримання автомобільної дороги, вулиці та залізничного переїзду, можуть закрити чи обмежити pyx на основі погодженого з Національною поліцією ордера, який видається відповідним дорожнім органом, а в містах — службою місцевого державного органу виконавчої влади та мicцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 5.5 ДСТУ 8752:2017 «Безпека дорожнього pyxy. Проєкт організації дорожнього pyxy. Правила розроблення, побудови, оформлення. Вимоги до змісту» проєкт (схема) ОДР підлягає погодженню з уповноваженим підрозділом Національної поліції України та затвердженню в установленому порядку. Лист на погодження подає організація-розробник.

Відомості про балансоутримувача вулично-дорожньої мережі ви можете отримати, надіславши запит до міської ради, iï виконавчих органів, районної ради чи районної державної адміністрацій та інших органів місцевого самоврядування a6o служби автомобільних доріг у відповідній області.

Інформуємо про те, що вимоги щодо огородження та організаціі дорожнього pyxy в місцях проведення дорожніх робіт у межах смуги відведення автомобільних дopiг загального користування та в межах червоних ліній вулиць та доріг населених пунктів визначені ДСТУ 8749:2017 «Безпека дорожнього pyxy. Огородження та організація дорожнього pyxy в місцях проведения дорожніх робіт».

На цей час уповноваженим підрозділом Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy є ДПП. Виконання ним погоджувальних функцій у сфері забезпечення безпеки дорожнього pyxy передбачено Положенням про Департамент патрульної поліції, затвердженим наказом Національної поліції України від 06 листопада 2015 року № 73 (зі змінами).