21.02.2022

Актуальне запитання. Чи має право заступник директора з адміністративно-господарської частини отримувати доплату за вислугу років, допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань згідно з Переліком посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року № 1026?

Я працюю у навчально-методичному центрі культури (бюджетна установа). У своїй діяльності наш центр керується законами України «Про культуру», «Про освіту» та іншими нормативними документами. Заступник директора з методичної роботи та методисти нашого центру обіймають педагогічні посади та отримують доплату за вислугу років пропорційно стажу роботи на посадах (10, 20, 30 відсотків). У нашому центрі є посада заступника директора з адміністративно-господарської частини (посада не є педагогічною), який працює у центрі з листопада 2018 року (понад три роки).
Чи має право заступник директора з адміністративно-господарської частини отримувати доплату за вислугу років, допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових згідно з Переліком посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року № 1026?

Відповідь була надана Міністерством культури та інформаційної політики України у листі від 31.12.2021 № 3433/208/4.1-21-ЗПІ/20.3.

Отже...

Порядок виплати доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань працівникам державних i комунальних клубних закладів затверджено постановою КМУ від 09.12.2015 № 1026 «Питання виплати працівникам державних i комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» (із змінами).

Крім того, зазначеною постановою затверджено Перелік посад працівників державних i комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів, які мають право на виплату доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Тобто, якщо посади працівників навчально-методичного центру культури належать до вищезазначеного Переліку, на них поширюється дія зазначеної постанови.

Водночас Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою КМУ від 31.01.2001 № 278 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту».

Дія зазначеного Порядку поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 № 2963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

3 огляду на зазначене повідомляємо, що для вирішення питання виплати доплати за вислугу років працівникам навчально-методичного центру культури необхідно з’ясувати, чи є Центр закладом культури чи закладом освіти.

Одночасно повідомляємо, що листи МКІП не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм.