10.06.2022

Актуальне запитання. Щодо можливості бути керівником закладу освіти педагогу без вищої освіти

Чи може педагог без вищої освіти бути керівником закладу дошкільної освіти?

Нормами Закону України від 11.07.2001 № 2628-III «Про дошкільну освіту» (далі — Закон № 2628) визначено, що трудові відносини в системі дошкільної освіти регулюються цим Законом, законодавством України про працю, Законом України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту» (далі — Закон про освіту) та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Відповідно до Закону про освіту керівник закладу освіти призначається засновником у порядку, визначеному законами та установчими документами, з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою і мають вищу освіту. Додаткові кваліфікаційні вимоги до керівника та порядок його обрання (призначення) визначаються спеціальними законами та установчими документами закладу освіти.

Відповідно до норм ч. 2 ст. 31 Закону № 2628 керівником закладу саме дошкільної освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту (для директорів державних, комунальних закладів дошкільної освіти — вищу педагогічну освіту), стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

У вересні 2021 року наказом № 620-21 Міністерство економіки України затвердило професійний стандарт керівника (директора) закладу дошкільної освіти, яким також передбачено наявність вищої освіти у відповідної особи (https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-zatverdzhennya-profesijnogo-standartu-kerivnik-direktor-zakladu-doshkilnoyi-osviti)

Тож відповідно до вимог зазначених законів та нормативних актів керівником закладу дошкільної освіти може бути особа, яка має вищу освіту.