10.06.2022

Актуальне запитання. Чи можуть відправити у простій працівників, які вже перебувають на лікарняному?

За матеріалами Державної служби України з питань праці.

В умовах воєнного стану через небезпеку для життя і здоров’я працівників роботодавці оформляють простій, надають відпустку без збереження зарплати або з працівниками тимчасово призупиняють дію трудового договору.

На це звертають увагу у Східному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Час простою не з вини працівника, в т. ч. на період карантину, оплачують з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду, окладу (ст. 113 КЗпП).

Якщо працівнику на дату оголошення простою на підприємстві вже оформлено листок непрацездатності, то не вбачається правових підстав для оформлення йому в період тимчасової непрацездатності простою та коригування відповідної звітності та оплати.

У такому разі простій оформлюють із першого дня після закінчення тимчасової непрацездатності.

Також треба зважати, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати в разі настання в неї страхового випадку.

Тож для оплати лікарняного важливим фактором є нарахування зарплати працівнику на дату настання страхового випадку (дату початку листка тимчасової непрацездатності).