30.05.2022

Щодо видатків з місцевих бюджетів на відшкодування різниці між цінами та тарифами комунальному підприємству

Лист Міністерства фінансів України від 29.04.2022 № 47030-09/259-ЗПІ/212

Міністерство фінансів України розглянуло Ваш запит на інформацію стосовно видатків з місцевих бюджетів на відшкодування різниці між цінами та тарифами комунальному підприємству та повідомляє.

Статтею 91 Бюджетного кодексу України визначений перелік видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

Слід зазначити, що окремого напряму здійснення видатків органами місцевого самоврядування на відшкодування різниці в тарифах статтею 91 не передбачено. Однак пунктом 21 частини першої статті 91 передбачено, що в місцевих бюджетах можуть передбачатися кошти на інші програми, пов’язані з виконанням власних повноважень, затверджені відповідною місцевою радою згідно із законом.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад віднесено питання встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на теплову енергію (у тому числі її виробництво, транспортування та постачання), тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, на інші комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), побутові, транспортні та інші послуги.

Наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2017 № 793 затверджено Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету (далі — ТПКВК МБ), яка використовується для відображення видатків місцевих бюджетів на виконання бюджетних програм головного розпорядника коштів, що будуть ним виконуватися у бюджетному періоді відповідно до наданих йому повноважень.

Зокрема, для відображення видатків на відшкодування різниці між встановленим розміром цін/тарифів на житлово-комунальні послуги та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг у ТПКВК МБ передбачено код 6071 «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги, що затверджувалися або погоджувалися рішенням місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання)».

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Юрій ДРАГАНЧУК