30.05.2022

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

Постанова КМУ від 29.04.2022 № 495

1. Ці Порядок та умови застосовуються у разі викупу та/або будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів державного бюджету і визначають механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (далі — субвенція).

2. Головним розпорядником субвенції є Мінрегіон. Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

3. Мінрегіон готує та подає Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо розподілу субвенції між областями, в яких не ведуться активні бойові дії, з урахуванням кількості внутрішньо переміщених осіб у відповідному регіоні та наявності земельних ділянок для будівництва житла.

У разі необхідності з метою забезпечення ефективного використання коштів субвенції та з урахуванням пропозицій обласних держадміністрацій або відповідних військово-цивільних адміністрацій до затвердженого розподілу коштів субвенції можуть готуватися зміни.

4. Субвенція спрямовується на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

5. Обласні держадміністрації або відповідні військові адміністрації за пропозиціями органів місцевого самоврядування у місячний строк після набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 року № 495 подають Мінрегіону пропозиції з відповідними обґрунтуваннями необхідності фінансування за рахунок субвенції за формою, визначеною Мінрегіоном.

6. Умовами щодо прийняття рішення про фактичне виділення коштів субвенції місцевим бюджетам на будівництво житла є наявність пропозицій по земельним ділянкам з підведеними необхідними мережами, на яких планується будівництво. Будівництво здійснюється за проектами, погодженими Мінрегіоном.

7. Використання коштів субвенції здійснюється відповідно до Порядку викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 року № 495.

8. Відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Казначейства та проведення операцій, пов’язаних із використанням субвенції, а також відображення в первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи здійснюються в установленому законодавством порядку.

9. Казначейство перераховує субвенцію відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року № 1132 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 96, ст. 3399; 2015 р., № 7, ст. 161), і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном.

Мінрегіон щомісяця до 15 числа наступного періоду інформує Мінфін про касові видатки, здійснені за рахунок субвенції, в розрізі адміністративно-територіальних одиниць, об’єктів і заходів.

10. Складення і подання фінансової та бюджетної звітності про використання субвенції, а також контроль за її цільовим та ефективним витрачанням здійснюється в установленому законодавством порядку.