30.05.2022

Щодо дій роботодавця, якщо під час виконання завдання за посадою працівника було поранено внаслідок бойових дій

За матеріалами роз’яснень Державної служби України з питань праці https://pratsia.in.ua/faq.php

Нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових (посадових) обов’язків в результаті ведення бойових дій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню згідно з вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, та в подальшому забезпеченню державою гарантій реалізації застрахованими особами своїх конституційних прав на соціальний захист.

Для визначення виду події, що призвела до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) під час виконання трудових (посадових) обов’язків у результаті ведення бойових дій, комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід сформувати відповідну комісію з розслідування та застосовувати код події 23, зазначений у Класифікаторі видів подій, причин, обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, наведеному в додатку 9 до Порядку (далі — Класифікатор).

Для визначення причини такого нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) комісії з розслідування (спеціального розслідування) слід застосовувати код причини 42, зазначений у Класифікаторі.

Якщо проведення розслідування є неможливим через загрозу життю та здоров’ю членам комісії, необхідно максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію про нещасні випадки на виробництві, яка надходить або стає відомою, з метою їх подальшого розслідування відповідно до вимог Порядку розслідування після нормалізації ситуації.

Уже розпочаті та незавершені через бойові дії розслідування нещасних випадків допустимо продовжити до створення безпечних і належних умов щодо їх завершення.

Загалом роботи підвищеної небезпеки стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском, за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт, є:

— затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації;

— призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

— оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації;

— підготовка робочих місць;

— допуск до роботи;

— нагляд під час виконання робіт;

— переведення на інше робоче місце;

— оформлення перерв у роботі та її закінчення.