30.05.2022

Щодо потреби реєструватись підприємцем у разі, якщо фізична особа надає житло в оренду

Роз’яснення Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області від 20.05.2022

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як фізична особа — підприємець.

Якщо громадянин не є підприємцем та отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу він є особою, відповідальною за повноту і своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. Відтак, така особа за результатами звітного податкового року зобов’язана до 1 травня року, що настає за звітним, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання (податок на доходи фізичних осіб — 18 % та військовий збір — 1,5 %).

У разі якщо фізична особа має у власності декілька квартир, які здає в оренду на постійній основі, то така фізична особа зобов’язана зареєструватися суб’єктом господарської діяльності і сплачувати податки відповідно до обраної системи оподаткування.

Якщо платник податків, зареєстрований фізичною особою — підприємцем, здійснює декілька видів діяльності, одним з яких є надання житла в оренду, то до загального доходу включаються всі доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, та оподатковуються залежно від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП.