19.10.2022

Актуальне запитання. Щодо ведення класних журналів в електронній формі

Чи обов’язково мають вестися класні журнали в електронній формі?

Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в сфері освіти, є Міністерство освіти і науки України.

Міністерством освіти i науки України розроблено проєкт Плану відновлення освіти i науки, який, поряд з іншим, передбачає протягом наступних п’яти років повністю відмовитися від ведення паперового діловодства в закладах та установах системи освіти.

У рамках цієї роботи до кінця 2022 року планується запровадити цифровізацію шкільних документів i класних журналів, підключити зовнішні інформаційні системи до модулів е-документообігу та e-звітності АІКОМ. Відповідні роз’яснення МОН з визначенням термінів впровадження електронного документообігу розміщено на офіційних сайтах: nus.org.ua/ та osvita.ua від 19 серпня 2022 року.

Наразі відповідно до Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти, затвердженої наказом Miністерства освіти i науки України від 25.06.2018 № 676, у кожному закладі загальної середньої освіти затверджено номенклатуру справ та визначено обов’язковий перелік документів, правила їх обліку та строки зберігання. Класний журнал на сьогодні є фінансовим документом, який дозволяє вести облік ypоків, проведених замін, забезпечувати контроль за відвідуванням уроків учнями. Крім того, чинною є Інструкція з ведення класного журналу учнів 5 — 11 (12) класів, затверджена наказом МОН від 03.06.2008 № 496.

У сучасних умовах, коли виникає необхідність організації онлайн-навчання, актуальним є ведення i електронних журналів. Рішення щодо використання онлайн-платформи для організації дистанційного навчання, електронних журналів приймає педагогічна рада в межах автономії закладу освіти.