19.04.2007

Дизельне паливо: зміни в оподаткуванні та контролі за обігом

Стаття

Дизельне паливо: зміни в оподаткуванні та контролі за обігом

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування» від 30.11.2006 р. № 398-V (за текстом — Закон № 398-V) унесено зміни до Закону України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР (за текстом — Закон № 313/96-ВР), якими встановлено диференційовані ставки акцизного збору на дизельне паливо залежно від вмісту масової частки сірки: понад 0,2 % — 45 євро, до 0,2 % — 35 євро, не більше 0,035 — 30 євро та не більше 0,005 % — 20 євро за 1000 кг. Тобто для виробників екологічно більш чистого дизельного палива встановлено меншу ставку акцизного збору, що сприятиме збільшенню виробництва та зменшенню шкідливих викидів в атмосферу.

Установлення ставок на дизельне паливо залежно від вмісту масової частки сірки потребує особливого контролю, оскільки застосування без належного адміністрування може призвести до зловживань та ухилення від оподаткування. З метою запобігання створення схем ухилення від оподаткування за більш низькою ставкою у Прикінцевих положеннях Закону № 398-V встановлено, що зазначена норма набирає чинності після затвердження Кабінетом Міністрів України правил обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки.

На виконання цієї норми Закону № 398-V постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки» від 21.03.2007 р. № 545 затверджено Правила проведення обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки (за текстом — Правила № 545).

Правила № 545 визначають порядок ведення обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки. Дія Правил поширюється на всіх суб’єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які здійснюють операції, пов’язані з придбанням, зберіганням, реалізацією та транспортуванням дизельного палива.

Складський та бухгалтерський облік наявності та руху дизельного палива суб’єкти господарської діяльності ведуть за кожним видом дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки в розрізі окремих партій товару. Зберігання і транспортування дизельного палива здійснюються в окремих ємностях залежно від вмісту масової частки сірки.

Виробники або імпортери дизельного палива при відвантаженні або ввезенні продукції визначають вид дизельного палива залежно від вмісту масової частки сірки на підставі паспорта якості, виданого випробувальною лабораторією підприємства — виробника дизельного палива або іншою акредитованою лабораторією в розрізі окремих партій продукції. Відомості, що містяться у паспорті якості, підтверджуються сертифікатом відповідності, виданим в установленому порядку уповноваженими органами Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики.

З метою здійснення контролю за правильністю нарахування та сплати акцизного збору при здійсненні операцій з дизельним паливом органи ДПС України та Держмитслужби України можуть відбирати зразки продукції для проведення в установленому порядку експертизи щодо вмісту масової частки сірки.

У разі коли за результатами проведеної експертизи встановлено невідповідність відвантаженої партії дизельного палива показникам, зазначеним у паспорті якості та сертифікаті відповідності, для визначення виду дизельного палива за вмістом масової частки сірки застосовуються результати зазначеної експертизи.

Сума акцизного збору, обчислена внаслідок неправильно застосованої ставки акцизного збору, підлягає донарахуванню та стягненню із застосуванням штрафних санкцій в установленому порядку відповідно до норм чинного законодавства.

Органи Держмитслужби України протягом трьох днів після митного оформлення дизельного палива подають органам державної податкової служби інформацію про обсяги ввезеного на митну територію України дизельного палива окремо за кожним видом залежно від вмісту масової частки сірки в розрізі окремих партій та імпортерів.

Територіальні органи Держспоживстандарту України щомісяця до 10 числа наступного місяця подають органам державної податкової служби узагальнену інформацію про результати перевірки нафтопереробних підприємств та автозаправних станцій на відповідність дизельного палива показникам, зазначеним у паспорті якості.

Крім того, на інформаційних табло, що встановлюються на в’їзді та біля оператора автозаправної станції, мають бути зазначені відомості про роздрібні ціни, марки та види дизельного палива, що реалізується споживачам залежно від вмісту масової частки сірки.

Виробники дизельного палива щомісяця разом із податковою звітністю про акцизний збір подають довідку про обсяги дизельного палива, ставки та суми нарахованого акцизного збору (за текстом — Довідка) у розрізі кожної партії за формою, визначеною згідно з додатком до Правил № 545.

У Довідці окремо по кожній партії реалізованого дизельного палива зазначаються обсяги реалізації, показник вмісту масової частки сірки, нормативний документ, згідно з яким вироблено продукцію, паспорт якості та сертифікат відповідності на цю партію.

На основі цих відомостей у Довідці визначається ставка акцизного збору в євро та обчислюється сума акцизного збору з переведенням у гривні окремо по кожній партії дизельного палива.

Також у Довідці зазначаються технічна можливість устаткування (обладнання) підприємства забезпечувати виробництво дизельного палива з певним вмістом сірки та відсоток сірки, допустимий при виробництві.

Постанова № 545 набрала чинності з 29.03.2007 р., тому норма Закону № 313/96-ВР, якою встановлено диференційовані ставки акцизного збору на дизельне паливо залежно від вмісту масової частки сірки, також набрала чинності з цієї дати.

У зв’язку з цим

платники акцизного збору в розрахунку акцизного збору за березень, який подається до 20 квітня 2007 р., зазначають обсяг реалізації дизельного палива та визначають суму акцизного збору окремо за період з 1 по 28 березня 2007 р. та з 29 по 31 березня 2007 р.

Крім того,

у період з 29 по 31 березня поточного року обсяги дизельного палива, ставки та суми акцизного збору визначаються залежно від вмісту в ньому масової частки сірки та записуються окремими рядками.

Григорій Синиця, начальник Управління акцизного збору ДПА України
Любов Мігунова,
начальник відділу методології