23.04.2007

Щодо розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку

Лист від 14.03.2007 р. № 31-34000-10-25/4874

Щодо розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку

 

Лист Міністерства фінансів України від 14.03.2007 р. № 31-34000-10-25/4874

 

Міністерство фінансів України на запит щодо застосування норм Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Мінфіну України від 29.12.2006 р. № 1316, повідомляє.

Положення про порядок розра-хунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку (далі — Положення) має застосовуватися підприємствами — платниками податку на прибуток, визначеними відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», крім банків, страховиків, неприбуткових установ і організацій.

Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку є додатком до Приміток до річної фінансової звітності, затверджених наказом Мінфіну України від 29.11.2000 р. № 302, і має подаватися підприємством за звітний 2007 рік у складі річної фінансової звітності органам, до сфери управління яких воно належить, та іншим користувачам, визначеним Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Інформація для складання Розрахунку за звітний рік має накопичуватися у необхідному розрізі в регістрах бухгалтерського обліку щомісяця наростаючим підсумком починаючи з початку року.

Суб’єкти малого підприємництва

відповідно до ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» складають скорочену за показниками фінансову звітність, а саме баланс, звіт про фінансові результати. Розрахунок (форма № 7), оскільки він є додатком до Приміток, цими суб’єктами не подаватиметься у складі річної фінансової звітності. При цьому суб’єкти малого підприємництва мають забезпечувати накопичення інформації відповідно до норм зазначеного Положення.

Відповідно до п. 1 частини другої Положення підприємство при розрахунку об’єкта оподаткування, складу валових доходів і валових витрат керується лише нормами Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», а при складанні декларації з податку на прибуток — Порядком складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженим наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

Показники графи 7 Розрахунку мають відповідати даним декларації з податку на прибуток підприємства.

Відповідальність за порушення норм Положення, як і за інші порушення законодавства з фінансових питань, передбачено ст. 164

2 Кодексу України про адміністративні правопорушення*.

* Див. також матеріал на с. 39.

Прим. ред.

Заступник міністра Т. Єфименко