26.04.2007

При передачі транспорту у спільну діяльність платником податку з власників транспортних засобів є його власник

Лист від 24.01.2007 р. № 666/6/16-1515-26

При передачі транспорту у спільну діяльність платником податку з власників транспортних засобів є його власник

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.01.2007 р. № 666/6/16-1515-26

(витяг)

<...> Державна податкова адміністрація розглянула лист <...> щодо окремих питань оподаткування і повідомляє.

<...>

Порядок обчислення і сплати податку з власників транспортних засобів регулюється Законом України від 11.12.91 р. № 1963-XII «Про податок з влас-ників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», із змінами та доповненнями (далі — Закон), яким встановлено, що платниками цього податку є, зокрема, підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, а об’єктом оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми, визначені як об’єкти оподаткування під відповідним кодом за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності у ст. 2 цього Закону.

Відповідно до ст. 6 Закону податок з визначених цим Законом власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичною особою самостійно. Розрахунок суми податку складається на підставі звітних даних (балансу) про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року і подається юридичною особою до податкових органів за місцем реєстрації транспортних засобів у порядку і строки, встановлені Законом.

Визначена у розрахунку сума податку вважається узгодженою сумою (п. 5.1 ст. 5 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», із змінами та доповненнями) і сплачується юридичними особами щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, на спеціальні рахунки відповідного бюджету.

Отже, враховуючи викладене вище,

у випадку передачі транспортних засобів у спільну діяльність платником податку з власників транспортних засобів є юридична особа — власник транспортного засобу щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я.

<...>

Заступник голови Л. Боєнко