26.04.2007

Думка фахівців офіційних органів. Платником земельного податку є власник земельної ділянки

Стаття

Платником земельного податку є власник земельної ділянки

Товариство, що має державний акт на право власності на земельну ділянку, уклало договір про спільну діяльність з іншою юридичною особою. Вкладом товариства є земельна ділянка, а вкладом іншого учасника спільної діяльності — виключно грошові кошти. Відповідно до умов договору ведення результатів спільної діяльності покладено на іншого учасника, у зв’язку з чим земельну ділянку передано товариством на його баланс. Хто у такому випадку буде платником земельного податку до бюджету?

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25.10.2001 р. № 2768-III (зі змінами та доповненнями, далі — Земельний кодекс), а розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів визначено Законом України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 378/96-ВР, зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 2535-XII).

Відповідно до норм Земельного кодексу земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності, у постійному користуванні та на умовах оренди.

Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами, а право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до законодавства (ст. 126 Земельного кодексу).

Як установлено ст. 2 Закону № 2535-XII, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Справляння земельного податку за земельні ділянки, надані в користування у зв’язку з укладанням угоди про розподіл продукції, замінюється розподілом виробленої продукції між державою та інвестором на умовах такої угоди. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Згідно зі ст. 5 Закону № 2535-XII об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а суб’єктом цієї плати (платником) — власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар.

Оскільки товариство — власник земельної ді-лянки

, що підтверджується державним актом на землю, то відповідно до норм Закону № 2535-XII воно є платником земельного податку до бюджету. Необхідно зазначити, що згідно зі ст. 4 цього Закону розмір земельного податку не залежить від результатів господарської діяльності власників землі та землекористувачів.

Відповідь підготовлено за сприяння

Катерини Гривнак, начальника відділу плати за землю та місцевих податків і зборів
Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

«Вісник податкової служби України», 2007, № 6