02.08.2007

Послуги, пов'язані з транзитом, звільняються від ПДВ

Лист від 23.05.2005 р. № 4588/6/15-2315

Послуги, пов'язані з транзитом, звільняються від ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.05.2005 р. № 4588/6/15-2315

(витяг)

 

ДПАУ розглянула запит щодо оподаткування ПДВ послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію і порти України та повідомляє таке.

Відповідно до п. 5.15 ст. 5 Закону України від 03.04.2005 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (з урахуванням унесених змін) установлено звільнення від ПДВ для операцій з поставки послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію України.

Одночасно з цим третім абзацом п.п. 6.2.4 ст. 6 цього Закону встановлено, що операції з поставки послуг платником податку, пов’язані з перевезенням (переміщенням) пасажирів і вантажів транзитом через територію України, оподатковуються у порядку, передбаченому п. 5.15 цього Закону.

Оскільки згідно із Законом України «Про транзит вантажів» транзитні послуги — це діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод, то

послуги, що безпосередньо пов’язані з транзитом вантажів та пасажирів, звільняються від ПДВ. При цьому, якщо для операцій з поставки послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію і порти України, а також для послуг, що безпосередньо пов’язані з транзитом, придбаваються (виготовляються) товари (послуги), які призначені для використання в таких звільнених операціях, то суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням) відповідно до п.п. 7.4.2 ст. 7 цього Закону, не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

<...>

Директор Департаменту оподаткування юридичних осіб А. Богдан