06.08.2007

Думка фахівців офіційних органів. Надання та оплата додаткових днів відпочинку працівникам-донорам

Відповідь на запитання

Надання та оплата додаткових днів відпочинку працівникам-донорам

 

1. Працівник здав кров у вихідний день (неділя). Скільки додаткових днів надається в такому разі, і чи оплачуються вони за середнім заробітком?

 

Відповідно до

ст. 124 КЗпП України та ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» у день давання крові та/або її компонентів працівник звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності зі збереженням за ним середнього заробітку.

Після кожного дня давання крові та/або її компонентів, у тому числі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається

додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів. Але оплата цього дня має здійснюватись не за правилами, що встановлені для оплати днів відпустки, а виходячи з двох місяців, що передують місяцю, у якому цей день відпочинку було надано реально.

2. Працівник здав кров, перебуваючи у відпустці. Скільки додаткових днів відпочинку надається в цьому разі, і чи оплачуються вони за середнім заробітком?

У разі давання крові та/або її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику

додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові*.

* Докладніше про порядок надання та оплати додаткових днів відпочинку працівникам-донорам див. статтю «Якщо на підприємстві працює донор» на с. 38.

Начальник відділу аналітично-організаційного забезпечення державний інспектор праці О. В. Маслій-Шишова